R1 (Turkmenistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R1 RUS.svg
R1 TM map.png
R1
Begin Ashgabat
Einde Konye-Urgench
Lengte 525 km
Route

Centrum.svg Ashgabat M37 RUS.svgR3 RUS.svg

Centrum.svg Konye-Urgench A381 RUS.svgR21 RUS.svg

De R1 (Cyrillisch: Р1) is een hoofdweg in Turkmenistan. De weg vormt een noord-zuidroute dwars door de Karakum-woestijn, vanaf de hoofdstad Ashgabat tot Konye-Urgench in de stroomdal van de Amu Darya. De weg is 525 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R1 van Ashgabat naar Darvaza met 2x3 rijstroken.

Onduidelijk is wat het exacte beginpunt in de hoofdstad Ashgabat is. De route begint in de stad op de M37, er zijn diverse wegen en bypasses die op de R1 richting noorden aansluiten. De westelijke route voert ook langs het Ashgabat Airport. De weg voert met 2x3 rijstroken en parallelwegen door de noordelijke buitenwijken van Ashgabat.

Buiten Ashgabat verlaat men al snel het gecultiveerde landschap en begint een route door de Karakum-woestijn. Dit is een eenzame route door de vlakke woestijn. Er zijn vrijwel geen kruisende wegen en slechts een klein aantal dorpjes op de route. Opvallend is wel dat de hele weg 2x3 rijstroken telt door de woestijn. Er zijn vrijwel geen kruisende wegen, waardoor de weg de-facto als autosnelweg functioneert. De woestijn kent vrijwel geen hoogteverschillen, het landschap bestaat uit lage zandduinen en steppe.

Uiteindelijk komt men in geïrrigeerd gebied in het noorden van Turkmenistan, waar landbouw mogelijk is door irrigatie vanuit de Amu Darya. Er is hier ook een 120 kilometer lange zijtak die oostwaarts naar de stad Daşoguz voert met 2x2 rijstroken. Noordelijk hiervan is de R1 enkelbaans. De weg bereikt uiteindelijk het regiostadje Konye-Urgench, waar de R1 op de A381 eindigt, niet ver van de grens met Uzbekistan.

Geschiedenis

De R1 is al ten tijde van de Sovjetunie aangelegd als enkelbaans verharde weg door de Karakum, als verbinding tussen Ashgabat en Konye-Urgench, en daarmee de Turkmeense hoofdstad met de vallei van de Amu Darya en het Aralmeer verbindend. Dit was lange tijd de enige geasfalteerde weg door de Karakum.

Het deel in Ashgabat is rond 2000 verbreed naar 2x3 rijstroken. Het dubbelbaans deel eindigde indertijd ongeveer 15 kilometer ten noorden van Ashgabat. Omstreeks de periode 2012-2016 is de weg dwars door de Karakum verbreed naar 2x3 rijstroken, deels ook met tracéverleggingen, alhoewel niet gepoogd is er een volwaardige autosnelweg van te maken. In die periode is ook een circa 120 kilometer lange zijtak met 2x2 rijstroken naar de stad Daşoguz aangelegd. Het deel verder tot Konye-Urgench is toen nog enkelbaans gebleven, waarmee de best uitgebouwde verbinding van Ashgabat naar Daşoguz verliep.

Referenties


Flag of Turkmenistan.svg Hoofdwegen in Turkmenistan Flag of Turkmenistan.svg

M37 RUS.svg A381 RUS.svg A388 RUS.svg

R1 RUS.svg R3 RUS.svg R7 RUS.svg R8 RUS.svg R9 RUS.svg R10 RUS.svg R15 RUS.svg R16 RUS.svg R17 RUS.svg R18 RUS.svg R20 RUS.svg R21 RUS.svg R25 RUS.svg R28 RUS.svg R35 RUS.svg R36 RUS.svg R37 RUS.svg R38 RUS.svg R39 RUS.svg R47 RUS.svg R50 RUS.svg R53 RUS.svg R89 RUS.svg