R209 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R209
Begin Lesce
Einde Ribčev Laz
Lengte 30 km
Route

3

Lesce

Bled

Bohinjska Bistrica

Ribčev Laz

De R209 is een regionalna cesta van de eerste klasse in Slovenië. De weg vormt een oost-westroute in de Julische Alpen, vanaf de A2 bij Lesce tot Ribčev Laz aan het meer van Bohinj. De R209 is 30 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R209 begint op afrit 3 van de A2. De weg loopt dan naar het zuidwesten langs de plaats Lesce. De weg ligt hier in een brede vallei van de Sava Dolinka. Na het passeren van Lesce komt men in de toeristische en drukke plaats Bled waar de weg doorheen loopt. Na Bled voert de weg pal langs één van de bekendste toeristische attracties van Slovenië, het meer van Bled (Blejsko Jezero). Na Bled en het bijbehorende meer wordt de omgeving bosrijker, bergachtiger en minder bewoond. De weg loopt pal langs het riviertje Sava Bohinjka en een spoorlijn richting Bohinjska Bistrica, de volgende toeristische plaats op de route. Als die plaats is gepasseerd buigt de weg af naar het westen via iets opener terrein. Aan de oostkant van het meer van Bohinj (Bohinjsko Jezero) eindigt de R209 in het dorpje Ribčev Laz.

Toekomst

Op 30 november 2022 startte de bouw van de zuidelijke bypass om Bled en het gelijknamige meer.[1][2][3][4] De eerste fase moet medio 2024 worden geopend.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 19.000 voertuigen bij Lesce, dalend naar 2.700 bij Ribčev Laz.[5]

Referenties

Regionalne ceste van de eerste categorie in Slovenië