R20 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R20
Begin Vitebsk
Einde Baliny (LV)
Lengte 191 km
Route

Vitebsk

Šumilina

Polatsk

Novopolatsk

Verkhnyadzvinsk

Baliny

De R20 (Cyrillisch: Р20) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van het land, vanaf de stad Vitebsk via Polatsk tot de grens met Letland bij Baliny. De R20 is 191 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R20 begint in de stad Vitebsk, één van de grotere steden in Belarus. De eerste 8 kilometer van de R20 is met 2x2 rijstroken uitgevoerd en is deels ongelijkvloers, maar geen echte autosnelweg. De R20 voert westwaarts en volgt grotendeels de loop van de rivier de Western Dvina. Het gebied bestaat uit een afwisseling van weilanden en dichte bosgebieden. De uitbouwstandaard van de R20 varieert, delen zijn vrij recht en snel, andere delen voeren door dorpjes. Bij Polatsk en Novopolatsk is de R20 met 2x2 rijstroken uitgevoerd over 11 kilometer, en voert ten noorden van deze steden langs. De weg volgt daarna een wat meer secundair uitgebouwde route naar Verkhnyadzvinsk, de laatste grotere plaats op de route in Belarus. Rond Verkhnyadzvinsk ligt een oostelijke rondweg. De weg voert daarna naar de grens met Letland bij Baliny. Aan Letse zijde gaat de A6 verder naar Krāslava en Daugavpils.

Geschiedenis

De R20 is een redelijk belangrijke weg, maar is niet overal als zodanig uitgebouwd. Ten tijde van de Sovjetunie was het de verbinding van Rīga naar Vitebsk, sinds 1991 is het belang wat gereduceerd vanwege de verminderde mogelijkheid om vrij te reizen. Zeker sinds 2004, toen Letland bij de Europese Unie kwam, zijn de grenscontroles omslachtig.

Bij Vitebsk is de R20 met 2x2 rijstroken aangelegd en is deels ongelijkvloers. Wanneer dit is aangelegd is niet bekend. Rond Polatsk en het aangrezende Novopolatsk is ook een noordelijke rondweg met 2x2 rijstroken aangelegd, dit bestaat al minimaal sinds 2004 in de huidige vorm.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus