R20 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R20
Begin Brussel
Einde Brussel
Lengte 12,6 km
Route

→ Gent

Sint-Agatha-Berchem

Annie Cordytunnel N256

IJzer N201

Rogiertunnel

Rogier N288

Kruidtuintunnel

Madou

Madoutunnel

Kunst-Wet

Belliard

Troontunnel

Naamsepoort

Louiza

Louizatunnel

Hallepoort

Hallepoorttunnel

Zuid N265

Zuid N266

Anderlechtsepoort

Ninoofsepoort

Vlaamsepoort

Sainctelette

De R20, is een ringweg in Brussel, ook bekend als de Kleine ring van Brussel (Frans: petite ceinture de Bruxelles). De ring is min of meer volledig en heeft een vorm van een vijfhoek. De ring heeft een lengte van 12,6 kilometer. Het nummer R20 wordt in Brussel niet bewegwijzerd.

Routebeschrijving

De R20 begint in het westen van Brussel waar de stedelijke inprikker van de E40 eindigt. Er volgt eerst een half ongelijkvloerse aansluiting met een zijtak van de N9 en daarna een gelijkvloerse kruising met de N9 zelf. De weg loopt vervolgens door de rand van de stad met 2x2 rijstroken richting de Basiliek van Koekelberg. Ter hoogte van de basiliek begint de Annie Cordytunnel (voorheen bekend als Leopold II-tunnel). Bovengronds loopt een boulevard waar lokaal verkeer gebruik van maakt. Halverwege de tunnel bevindt zich een op- en afrit om van de boulevard in de tunnel te komen en vice versa. Ter hoogte van IJzer komt de R20 weer kort boven de grond met een af- en oprit naar de boulevard. Daarna volgt de Rogiertunnel. Na de Rogiertunnel is er enkel in westelijke richting een afrit. Daarna gaat de weg na enkele honderden meters de Kruidtuintunnel in. In de tunnel buigt de weg af in zuidelijke richting.

Na de Kruidtuintunnel volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de N2 bij Madou. De R20 gaat middels de Madoutunnel onder de N2 door. Daarna volgen twee ongelijkvloerse aansluitingen met de N3 en N23 ter hoogte van Kunst-Wet en Belliard. De R20 gaat daarna door de Troontunnel en buigt verder af in zuidwestelijke richting. Ter hoogte van de Naamsepoort volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de N4. Bij Louiza volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de N23 en gaat de R20 verder door de Louizatunnel. Direct daarna volgt een afrit naar de N5 ter hoogte van de Hallepoort. De R20 gaat daarna door de Hallepoorttunnel en buigt verder af in noordwestelijke richting. Hier houdt het ongelijkvloerse deel van de R20 op.

Ter hoogte van station Brussel-Zuid volgen twee grote kruisingen met de N265 en N266. Daarna loopt de ring verder naar de Anderlechtsepoort, waar de N6 aftakt. Bij de Ninoofsepoort takt vervolgens de N8 af en bij de Vlaamsepoort de N9. De R20 komt daarna bij Sainctelette uit op de boulevard welke boven de Leopold II-tunnel loopt, waarmee de ring enigszins rond verloopt.

R20a

De R20a zijn de parallelwegen aan de buitenzijde van de ring ter hoogte van het ongelijkvloerse gedeelte. Het nummer wordt niet bewegwijzerd.

R20b

De R20b zijn de parallelwegen aan de binnenzijde van de ring ter hoogte van het ongelijkvloerse gedeelte. Het nummer wordt niet bewegwijzerd.

Geschiedenis

De R20 loopt over de plek waar vroeger de tweede stadsomwalling van Brussel lag. Het grootste deel van de huidige R20 aan met name de noordoost zijde is in de periode 1957-1958 gebouwd als onderdeel van Expo 58. Uitzondering is de Madoutunnel, die in 1959 opende. Tevens opende een viaduct over de Leopold II-laan die reeds uit de 19e eeuw stamt, waarmee een groot deel van de R20 al eind jaren 50 ongelijkvloers was. In 1967 volgden de Naamsepoortunnel en Troontunnel, waarmee ook het oostelijke deel ongelijkvloers werd. De Hallepoorttunnel opende pas in 1983 voor het verkeer.

Het viaduct ter hoogte van de Leopold II-laan was reeds bij opening in 1958 gepresenteerd als tijdelijke oplossing. Het viaduct liep dwars door de stad en was daarmee niet wenselijk. In 1979 werd daarom gestart met de bouw van de Leopold II-tunnel, die in 1986 opende voor het verkeer. Het viaduct is tijdens de bouw van de tunnel afgebroken en tijdelijk vervangen door een ander viaduct om het verkeer tijdens de werkzaamheden in goede banen te leiden. In de periode 2018 tot 2021 is de Leopold II-tunnel gerenoveerd en daarna is de naam gewijzigd in Annie Cordytunnel.[1][2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden naar schatting 65.000 voertuigen per dag door de Annie Cordytunnel. Dit aantal stijgt ter hoogte van de Kruidtuintunnel naar ruim 77.000 voertuigen. Dit daalt vervolgens naar ruim 74.000 voertuigen in de Madoutunnel. Dit aantal daalt nog verder naar ruim 56.000 voertuigen in de Troontunnel. Daarna stijgt het aantal voertuigen weer fors tot ruim 79.000 voertuigen in de Louizatunnel om vervolgens weer hard te dalen naar ruim 38.000 voertuigen in de Hallepoorttunnel. Van de overige gedeelten zijn geen intensiteitsgegevens bekend.

Externe links

Referenties

Ringwegen in België