R210 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R210
Begin Jezerski Vrh (A)
Einde Straža
Lengte 95 km
Route

Zgornje Jezersko

Kokra

Tupaliče

Kranj

Škofja Loka

Poljane nad Škofjo Loko

Gorenja Vas

Trebija

Fužine

Cerkno

Straža

De R210 is een regionalna cesta van de eerste klasse in Slovenië. De weg vormt een boog door het midden van Slovenië, vanaf de bergpas Jezerski Vrh op de grens met Oostenrijk via Kranj naar Straža. De R210 is 95 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R210 begint op de grens met Oostenrijk op de 1218 meter hoge bergpas Jezerski Vrh (Duits: Seebergsattel), alwaar de B82 uit de richting Völkermarkt komt. Na de grens daalt de weg scherp af in een vrijwel onbewoonde omgeving in zuidelijke, later westelijke richting. In eerste instantie zijn er veel haarspeldbochten, later loopt de weg in het soms smalle dal van de Kokra. Pas na Tupaliče komt men uit in een regio met veel grotere plaatsen. Men passeert eerst enkele aan elkaar vergroeide plaatsen totdat men de A2 passeert (zonder uitwisselingsmogelijkheid), waarna de R210 in de industriestad Kranj aankomt in vlak gebied, maar met mooie zichten op de Alpen in de verte.

De weg loopt grotendeels aan de buitenkant van Kranj lang en bedient voornamelijk industriegebieden. Vervolgens loopt de weg tijdelijk naar het zuidoosten naar Škofja Loka. Langs Škofja Loka ligt een rondweg met een tunnel, om daarna in zuidwestelijke richting in een heuvelachtig gebied af te buigen. De weg volgt het riviertje Poljanska Sora en loopt door een wijd dal tot aan Gorenja Vas. Dan wordt het dal aanzienlijk smaller en komt de R210 in een meer bergachtigere omgeving terecht. In deze groene en bosrijke omgeving zit ook nog een aantal haarspeldbochten. De weg passeert een bergpas en daalt weer sterk ter hoogte van Cerkno. Na Cerkno, in het dal van de Cerknica, wordt de weg weer wat breder en rechter. In het dorpje Straža eindigt de weg tenslotte op de G102.

Zijtak

Nabij Škofja Loka is er nog een zijtak van de R210, die naar de R211 bij Reteče loopt.

Geschiedenis

Bij Kranj is midden jaren '80 een oostelijke rondweg aangelegd, die de oude invalsweg van Ljubljana (R211) verbond met de A2 langs Kranj die indertijd werd aangelegd.

De R201 verliep oorspronkelijk door het centrum van Škofja Loka. De weg is in fases via een omlegging van ruim 3,5 kilometer ten zuidoosten van Škofja Loka aangelegd. In 2013 is het eerste deel van 0,8 kilometer tot Puštal aangelegd, inclusief een brug over de rivier de Sora. Daarna is de tweede fase aangelegd, inclusief de 660 meter lange Stenomtunnel (Predor pod Stenom). De rondweg opende op 21 oktober 2015.[1] Het was één van de weinige grotere wegenprojecten van een regionalna cesta in Slovenië in die periode. De bouw kostte € 52 miljoen.

In oktober 2022 begon de bouw van een 3,7 kilometer lange tracéverlegging van Britof tot Hotemaže, ten noordoosten van Kranj. De oude weg verloopt door lintbebouwing.[2]

Bij overstromingen op 4 augustus 2023 stortte de brug van de R210 over de Poljanska Sora bij Brode in, ten zuidwesten van Škofja Loka.[3]

Verkeersintensiteiten

De weg kent wisselende intensiteiten: Bij de grens rijden gemiddeld 250 voertuigen, oplopend naar 18.000 bij Kranj en 23.700 in Škofja Loka en weer dalend naar 1.000 in het berggebied ten oosten van Cerkno. Rond het einde van de weg bij Straža rijden dan weer 2.500 voertuigen.[4]

Referenties

Regionalne ceste van de eerste categorie in Slovenië