R212 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R212)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R212
Begin Unec
Einde Žlebič
Lengte 41 km
Route

Unec

Unec

Cerknica

Grahovo

Bloška Polica

Sodražica

Žlebič

De R212 is een regionalna cesta van de eerste klasse in Slovenië. De weg vormt een oost-westroute in het midden van het land, vanaf de A1 bij Unec tot Žlebič. De R212 is 41 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R212 begint in op de afrit Unec op de A1, ten zuiden van Ljubljana. De weg loopt dan door de gelijknamige plaats en gaat dan oostwaarts door een bergachtig en groen gebied. Men passeert wel enkele plaatsjes, maar men kan wel goed doorrijden. De grootste plaats langs deze weg is Cerknica. Na deze plaats, met name na Grahovo, wordt de wel tijdelijk wat bochtiger omdat een bergrug gepasseerd moet worden. In die bergen ligt Bloška Polica, waar de R213 naar het zuiden aftakt richting Kroatische grens. Nadat de weg weer uit de bergen is gekomen wordt het dal waarin de weg loopt wel zeer breder en de directe omgeving heuvelachtiger. Men passeert nog wat kleinere plaatsjes om dan in Žlebič te eindigen op de G106.

Verkeersintensiteiten

Tussen de A1 en Cerknica zijn de intensiteiten het hoogste, namelijk rond de 8.000 voertuigen per dag. Verder oostwaarts dalen de intensiteiten naar 2.500 bij het einde van de weg in Žlebič.[1]

Referenties

Regionalne ceste van de eerste categorie in Slovenië