R219 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R219)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R219
Begin Slovenska Bistrica
Einde Čatež ob Savi
Lengte 68 km
Route

Slovenska Bistrica

Poljčane

Mestinje

Imeno

Brežice

Čatež ob Savi

Brežice

De R219 is een regionalna cesta van de eerste klasse in Slovenië. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van het land, vanaf nabij de A1 bij Slovenska Bistrica tot de A2 bij Brežice. De R219 is 68 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R219 begint in Slovenska Bistrica op op de R430, vlak bij de plek waar laatstgenoemde weg op de A1 aansluit. De weg loopt zuidwaarts door een heuvelachtig landschap en passeert diverse plaatsjes. Het stadje Poljčane is de grootste plaats onderweg. Tot dit punt verloopt de weg nog redelijk vlak, maar na Poljčane wordt de omgeving wat bergachtiger en loopt de weg door minder bebouwd gebied.

Ter hoogte van Mestinje heeft de R219 een korte dubbelnummering met de G107 waarna de weg in weer wat heuvelachtiger gebied uitkomt. De weg kruipt langzaam naar de Kroatische grens toe en loopt dan een tijd vlak langs de grensrivier Sotla. Als de omgeving weer tijdelijk iets bergachtiger wordt loopt de R219 iets verder van de grens af. Dan komt de weg op vlakker terrein te liggen en komt niet veel plaatsjes meer tegen totdat de stad Brežice wordt bereikt. Vanaf hier is het nog een klein stukje naar Čatež ob Savi waar de weg eindigt op de A2.

Verkeersintensiteiten

Bij Poljčane liggen de intensiteiten op gemiddeld 6.100 voertuigen per dag. In zuidelijke richting loopt dit gestaag af, alleen is er een piek van 12.000 voertuigen in Brežice.[1]

Referenties

Regionalne ceste van de eerste categorie in Slovenië