R21 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R21
Begin Vitebsk
Einde Liozna (RUS)
Lengte 47 km
Route

Vitebsk

Liozna

De R21 (Cyrillisch: Р21) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een oost-westroute in het oosten van het land, vanaf Vitebsk tot de grens met Rusland bij Liozna. De R21 is 47 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R21 begint in de grotere stad Vitebsk, één van de grootste steden in Belarus. Het is de oostelijke invalsweg en telt in het stedelijk gebied 2x3 rijstroken. De weg telt dan nog 2x2 rijstroken tot de rotonde met de M8 ten oosten van de stad. Daarna is de R21 een enkelbaans weg. De weg kent lange rechte stukken over het platteland. De enige andere plaats van omvang is Liozna, vlak voor de grens met Rusland. Aan Russische zijde gaat de R120 verder naar Smolensk.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg een redelijk belangrijke verbinding tussen Vitebsk en Smolensk. Het was indertijd onderdeel van de A-141, die een vrij lange verbinding van Oryol via Bryansk, Roslavl en Smolensk naar Vitebsk vormde. Na 1991 kwam het westelijkste deel van de route in Belarus te liggen en is toen omgenummerd naar de R21. Aan Russische zijde stond de weg nog tot 2011 als de A141 bekend, en is daarna omgenummerd tot de R120. Behalve de verbinding tussen Vitebsk en Smolensk was het in combinatie met de Russische M1 ook de verbinding naar Moskva (Moskou).

Referenties


republikeinse wegen in Belarus