R255 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Сибирь
Sibir'
Begin Novosibirsk
Einde Irkutsk
Lengte 1.831 km
Route

Novosibirsk

Kemerovo

Achinsk

Krasnoyarsk

Kansk

Nizhneudinsk

Tulun

Zima

Cheremkhovo

Usolye-Sibirskoye

Angarsk

Irkutsk

De R255 (Cyrillisch: P255), voorheen de M53, genaamd de Sibir (Сибирь), is een federale autoweg in het oosten van Rusland. De weg verloopt vanaf Novosibirsk, via Kemerovo, Krasnoyarsk, Kansk en Angarsk naar Irkutsk. De weg voert door grote desolate delen van het zuiden van Siberië en is 1.831 kilometer lang.

Route

De R255 verloopt door de volgende gebieden;

Routebeschrijving

Regio Novosibirsk - Kemerovo

De R255 begint in de stad Novosibirsk, met 1,6 miljoen inwoners de grootste stad in Siberië. De R255 begint in het centrum, waar de R254 uit Omsk eindigt en de R256 naar Barnaul begint. Ten noorden van Novosibirsk ligt een rondweg voor doorgaand verkeer. De weg vormt eerst een stadsweg in Novosibirsk en vervolgens de nieuwe autosnelweg ten oosten van de stad tot aan Sokur. Oostelijker is de R255 een enkelbaans hoofdweg, die ruim uitgebouwd is. Rondom de meeste plaatsen van enige omvang ligt een rondweg, zodat doorgaand verkeer goed op kan schieten. De 250 kilometer lange route van Novosibirsk naar Kemerovo loopt door glooiend tot licht heuvelachtig gebied. Kemerovo is een stad met circa 500.000 inwoners aan de rivier de Tom. Een goede rondweg is er niet, maar men kan het centrum vermijden.

De M53 bij Krasnoyarsk.

Zuid-Siberië

Na Kemerovo verandert het landschap, de R255 draait naar het noordoosten en komt door een heuvelachtig en dichtbebost gebied. Dit duurt circa 70 kilometer, waarna men weer in een vlakker en open gebied komt. De weg gaat door dunbevolkt gebied, met af en toe een middelgrote plaats. Veel kleine dorpjes zijn er niet, de bevolking is sterk geconcentreerd in de grotere steden. Circa 500 kilometer na Kemerovo bereikt men Krasnoyarsk, met 950.000 inwoners de derde stad van Siberië. De invalsweg van Krasnoyarsk is over circa 20 kilometer uitgebouwd als een autosnelweg, maar er is ook een noordelijker bypass voorhanden. Via een nieuwe brug gaat men ten oosten van Krasnoyarsk de rivier de Yenisey over, waarna de R255 verder naar het oosten loopt.

Men komt door een heuvelachtig gebied, afwisselend met bos en open velden. Na circa 230 kilometer bereikt men Kansk, de meest noordelijke stad aan de R255. Rondom Kansk ligt een ruime rondweg, waarmee men de rivier de Kan oversteekt. Alhoewel dit het noordelijkste deel van de R255 is, is het hemelsbreed nog 2.300 kilometer naar de noordkust van Rusland. De M53 loopt een eind door naar het oosten, om vervolgens naar het zuidoosten af te buigen, door een bebost en dunbevolkt gebied. Bij Nizhneudinsk steekt men de rivier de Uda over, waarna de M53 door open gebied naar het oostelijker Tulun loopt. Hier steekt men de rivier de Iya over.

Regio Irkutsk

Na Tulin buigt de R255 verder naar het zuidoosten af, en steekt bij Zima de rivier de Oka over. De R255 is hier doorlopend een enkelbaansweg van redelijke kwaliteit. Men komt kortstondig door de Okrug Ust-Orda Buryatia, een autonoom gebied ten noorden van Irkutsk. Er ligt een ruime bypass van Cheremkhovo, waarna men weer in de bewoonde wereld komt. Men komt door Usolye-Sibirskoye, een stad met 90.000 inwoners aan de rivier de Angara. De R255 steekt deze rivier niet over, maar loopt er parallel aan richting het zuidoosten. Niet veel verder komt men langs de stad Angarsk, dat 260.000 inwoners telt. Ook hier is een zeer ruime rondweg voorhanden. Het laatste deel tot Irkutsk is uitgebouwd als autosnelweg. Er is een aansluiting met de bypass van Irkutsk, die verkeer richting de R258 naar Chita verkort. De R255 eindigt vervolgens in de stad Irkutsk, die 600.000 inwoners telt.

Geschiedenis

De R255 ligt op de route van de historische 'Moskou Trakt' (Московский тракт), de verbinding van Moskou door Siberië naar China. Deze wegverbinding bestond al vanaf de 17e eeuw en is geleidelijk uitgebouwd tot een geasfalteerde weg. Irkutsk was lange tijd min of meer het oostelijk eindpunt van de beschaving, oostelijk van het Baikalmeer was het gebied lange tijd weinig ontwikkeld en dat gold ook voor de wegen. De R255 heeft daardoor niet zo'n roemruchte geschiedenis als oostelijker gelegen delen van de transcontinentale route naar Vladivostok. De weg verbindt grote steden die al vroeg in de geschiedenis een significant belang hadden. Midden 19e eeuw was de Moskou Trakt al opgewaardeerd tot een relatief moderne wegverbinding, maar het belang van de weg werd sterk gereduceerd met de bouw van de Transsiberische spoorlijn, die in 1904 gereed kwam. De steden op de route waren tot na de Tweede Wereldoorlog vooral te bereiken per trein, wegverkeer speelde nauwelijks een rol.

De oorspronkelijke route tussen Novosibirsk en Kemerovo verliep oorspronkelijk dichter langs de rivier de Tom. Met name het deel tussen Bolotnoye en Kemerovo verliep afwijkend van de hedendaagse wegverbinding. Dit nieuwe tracé is vermoedelijk in of voor de jaren '70 aangelegd. De uitbouwstandaard hiervan is lager dan de delen van de Transsiberische route westelijk van Novosibirsk. Al in de jaren '80 is een aanvang gemaakt met de grote zuidelijke rondweg van Kemerovo, maar deze weg kwam pas omstreeks 1994 helemaal gereed. Deze bypass had echter meer belang voor verkeer richting het geïndustrialiseerde zuiden van het oblast Kemerovo dan doorgaand verkeer richting Krasnoyarsk.

Indertijd was de route via Tomsk een serieus alternatief voor verkeer tussen Novosibirsk en Krasnoyarsk. Deze weg is na de jaren '50 opgewaardeerd tot een verharde weg. Deze route is vergelijkbaar in afstand en zelfs iets korter indien men de route via de zuidelijke bypass van Kemerovo rekent.

Omstreeks 1989 werd begonnen met de bouw van een circa 85 kilometer lang nieuwe tracé van de weg tussen Tayshet en Pervomayskiy in het westen van het oblast Irkutsk. De bouw hiervan vorderde traag, pas eind jaren '90 kwam dit gereed. Begin jaren '90 is in diezelfde streek ook 18 kilometer van de weg ten noorden van Uk nieuw aangelegd.

Oostelijker is in twee fases een bypass ter hoogte van Angarsk aangelegd. Het noordwestelijk deel kwam midden jaren '80 gereed, het zuidoostelijk deel omstreeks 1994. Vermoedelijk in de jaren '90 is ook een kort stuk tussen Angarsk en Irkutsk naar 2x2 rijstroken verbreed.

Recentere projecten

In de jaren '80 is begonnen met de bouw van een rondweg ter hoogte van Itatsky. De bouw lag later in de jaren '80 langere tijd stil en is pas begin jaren '90 volledig in gebruik genomen.

In 2009 opende de noordelijke bypass van Novosibirsk voor het verkeer, inclusief een enkelbaans brug over de rivier de Ob. Dit sluit aan op de R254 naar Omsk. De weg is enkelbaans, maar grotendeels van ongelijkvloerse kruisingen voorzien. Eind 2010 of begin 2011 opende een tracé van de R255 tussen Novosibirsk en Sokur, ten oosten van de stad. Dit tracé is een autosnelweg en is 25 kilometer lang, en sluit aan op de noordelijke rondweg. Men kan nu gemakkelijk de agglomeratie Novosibirsk omzeilen.

Tussen 2006 en 2009 is een 40 kilometer lange noordelijke bypass van Krasnoyarsk aangelegd. Doorgaand verkeer moest oorspronkelijk via het centrum van de stad Irkutsk, waarbij de invalswegen als een V-vorm waren vormgegeven. Dit was een betrekkelijk tijdrovende route, daarom is in 2010 een westelijke bypass van Irkutsk opengesteld.

Op 14 september 2011 opende een 25 kilometer lang autosnelwegtracé ten zuiden van Kemerovo, tot even ten noorden van Leninsk-Kuznetsky.[1]

Tussen 2011 en 2014 is de Bugrinsky Bridge over de Ob in Novosibirsk aangelegd. Dit was de grootste boogbrug sinds 1980 die buiten China is aangelegd. De brug opende op 8 oktober 2014 voor het verkeer.

Op 30 oktober 2014 opende 11 kilometer nieuw tracé bij Nizhnyaya Poyma, ongeveer 100 kilometer ten oosten van Kansk in Krasnoyarsk Krai, nabij de grens met het oblast Irkutsk.[2] Op 15 augustus 2020 opende een ongelijkvloerse bypass van Mariinsk in het oblast Kemerovo gedeeltelijk[3] en op 13 november 2020 volledig voor het verkeer.[4]

De westelijke rondweg van de stad Kansk is al voor 1984 aangelegd. Omstreeks 2021 opende een oostelijke bypass van Kansk, wat betekende dat doorgaand oost-westverkeer niet meer helemaal rond de stad hoefde.

Op 3 oktober 2022 opende een 14 kilometer lange omlegging bij het dorp Tulyushka.[5]

Hernummering

De weg was ten tijde van de Sovjetunie genummerd als de M53, dit was één van de grote magistrali die over een lengte van 1.850 kilometer van Novosibirsk naar Irkutsk verliep. Per 1 januari 2011 zijn de M-wegen in Rusland hernummerd, alle M-wegen die niet in Moskou beginnen zijn hernummerd naar een R- of A-weg, in dit geval de R255. Tot 2018 geldt een overgangsregeling.[6]

Referenties

Federale autowegen in Rusland