R25 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R25 RUS.svg
Blank.png
R25
Begin Syktyvkar
Einde Ukhta
Lengte 325 km
Route

Centrum.svg Sykytvkar R26 RUS.svg R176 RUS.svg

Junction.svg R27 RUS.svg

Centrum.svg Yemva

Centrum.svg Ukhta

De R25 (Cyrillisch: Р25) is een avtodoroga in het noorden van Rusland, gelegen in de republiek Komi. De weg verbindt de hoofdstad Syktyvkar met Ukhta en is 325 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R25 begint in de stad Syktyvkar, gelegen in het zuidwesten van de republiek Komi. Hier eindigt de R176 en gaat de R26 oostwaarts. De R25 is een tweestrooks weg en voert noordwaarts langs de rivier de Sysola. Ten noorden van de industriestad Ezhva sluit de westelijke rondweg van Syktyvkar aan. Noordelijker steekt men de Sysola over, waarna de R27 westwaarts afslaat en de R25 naar het noordoosten afbuigt. De weg voert door de Taiga noordoostwaarts door dunbevolkt gebied. Er zijn nauwelijks zijwegen. De weg verloopt parallel aan de spoorlijn naar het verre Vorkuta, zo ver loopt de R25 echter niet, deze eindigt in de stad Ukhta, de verste stad in Komi die over de weg te bereiken is.

Geschiedenis

De R25 is van groot belang voor de olieindustrie in de republiek Komi en het is de noordelijkste weg in het gebied. De weg eindigt in Ukhta, 650 kilometer van Vorkuta in het uiterste noordoosten van Komi. Deze stad is alleen via een spoorlijn te bereiken en is één van de meest afgelegen steden van Rusland. Het was nooit gepland om de R25 helemaal tot Vorkuta te verlengen, dit zou de weg circa 1.000 kilometer lang maken.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Komi

R176R25R26R27R28