R2 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R2
Begin Chişinău
Einde Tiraspol
Lengte 85 km
Route

Chişinău

Anenii Noi

Bender

Tiraspol

De R2 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een oost-westroute tussen de hoofdstad Chişinău en Tiraspol in Transnistrië. De R2 is 85 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R2 verloopt vanaf Chişinău oostwaarts langs de kleine rivier de Bîc. Het eerste deel vanaf Chişinău tot het vliegveld telt 2x2 rijstroken, de rest is enkelbaans. De weg voert door nogal veel dorpen en bereikt dan vlak voor de stad Bender de grens met Transnistrië. De route voert dwars door Bender en steekt er de rivier de Dniester over. Kort daarna voert de R2 dwars door Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië. Ten oosten van Tiraspol gaat de R2 over in de M5 richting Odessa.

Geschiedenis

De weg was historisch gezien de primaire weg van Chişinău naar Tiraspol en Odessa. Deze weg was ten tijde van de Sovjetunie een onderdeel van de M14 die van Odessa via Chişinău naar Brest verliep. Het deel tussen Chişinău en de luchthaven is vermoedelijk in de jaren '70 naar 2x2 rijstroken verbreed vanwege de bouw van de moderne terminal van de luchthaven. Het traject tussen Chişinău en Tiraspol is al voor 1985 omgelegd over een nieuw, noordelijker tracé, dat thans als de M5 is genummerd. Na 1991 kwam de weg in drie landen te liggen: Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië, waarbij er in Moldavië ook nog eens een conflict los barstte waarin Transnistrië zich afscheidde, waardoor de weg een grenscontrole kreeg ten westen van Bender. In 2005 is deze grenspost van een overkapping voorzien.

In 1993 heeft de Transnistrische regering het deel tussen Tiraspol en Parcani als de R-08 genummerd, en het deel tussen Tiraspol en Bender als de R-09, deze nummers vallen mogelijk deels samen ten westen van Tiraspol.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië