R2 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R2
Begin Berane
Einde Grnčar (AL)
Lengte km
Route

Berane

Buče

Andrijevica

Murino

Gusinje

Grnčar

(SH20)

De R2 is een regionalni put in Montenegro

Routebeschrijving

De weg start op de M5 aan de noordwestkant van het stadje Berane. De weg loopt in zuidelijke richting - eerst nog langs de westkant van Berane - en volgt de loop van de rivier de Lim.

Het dal van de Lim is vrij breed en daarom is de weg niet ingesloten tussen hoge bergen. Er is veel bebouwing onderweg, hoewel de dorpjes niet groot zijn. In een groene omgeving komt de weg door Andrijevica. De weg volgt in een bergachtige omgeving, er zijn toppen boven de 2.000 meter maar omdat de weg in de het dal van de Lim loopt verloopt deze redelijk vlak.

De weg komt na Murino in de buurt van drielandenpunt met Albanië en Kosovo. Hoewel dit deel van Montenegro nogal in een uithoek ligt - de R9 vanuit Murino is niet toegankelijk richting Kosovo - is er in dit gebied nog veel bewoning te vinden.

Hoewel er hoge bergtoppen in de omgeving zijn, soms tot boven de 2000 meter, bevindt de R2 zich in vlak gebied. De weg volgt het dal van de Lim-rivier.

De weg loopt in zuidelijke richting en komt door enkele dorpjes. Nadat Plav op afstand wordt gepasseerd loopt de weg langs de westoever van het Plavsko Jezero, het Plavmeer. Na de passage daarvan buigt de weg langzaam af in westelijke richting en volgt nu de loop van de Ljuća-rivier. Ook dit deel is vlak en er zijn diverse kleine dorpjes. Bij Gusinje loopt de in 2014 gerenoveerde weg door naar Grnčar waar de weg eindigt op de grens met Albanië. Daar loopt de SH20 verder naar Skhoder. Voor inwoners van deze grensregio is de route via Albanië de snelste en kortste manier om in de hoofdstad Podgorica te geraken via Han i Hotit (M4) of de grensovergang Grabon aan de R27.

Geschiedenis

De grensovergang met Albanië is geopend op 4 juni 2003.[1]

Tot januari 2016 was de weg als volgt genummerd:[2]

  • Berane – Andrijevica: R2
  • Andrijevica – Murino: M9
  • Murino – Albanese grens: R9

Referenties

Regionale wegen in Montenegro