R2 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R2 Zimbabwe.svg
R2 Zimbabwe map.png
R2
Begin Harare
Einde Plumtree
Lengte 552 km
Route

Centrum.svg Harare R1 Zimbabwe.svgR3 Zimbabwe.svgR4 Zimbabwe.svgR5 Zimbabwe.svg

Centrum.svg Chegutu

Centrum.svg Kadoma

Centrum.svg Kwekwe

Centrum.svg Gweru R7 Zimbabwe.svg

Centrum.svg Bulawayo R9 Zimbabwe.svg

Centrum.svg Plumtree

Flag of Botswana.svg A1

De R2 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt de belangrijkste verbinding van het land voor binnenlands verkeer, tussen de twee grootste steden, de hoofdstad Harare en de stad Bulawayo. De weg voert verder tot de grens met Botswana bij Plumtree. De R2 is 552 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R2 begint in de hoofdstad Harare bij het centrum, waar ook de R1, R3, R4 en R5 beginnen. De weg telt tot ruim 50 kilometer buiten Harare 2x2 rijstroken. De weg voert daarna als goed uitgebouwde enkelbaans weg afwisselend in zuidelijke, zuidwestelijke of westelijke richting door het centrale deel van het land. De omgeving bestaat hoofdzakelijk uit savanne en agrarisch land en is vrij vlak. Dit gebied is een hoogvlakte op circa 1.300 tot 1.400 meter boven zeeniveau.

De voornaamste steden tussen Harare en Bulawayo zijn Kwekwe en Gweru, in beide gevallen voert de R2 door het centrum met 2x2 rijstroken. In Gweru sluit de R7 aan. Tussen Gweru en Bulawayo voert de R2 door minder gecultiveerd gebied, deze streek is dunner bevolkt. Uiteindelijk bereikt men dan Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe. Bulawayo heeft een incomplete ringweg die geschikt is voor doorgaand verkeer op de R2. De route zelf voert door het centrum, waar de weg 2x2 rijstroken telt.

In Bulawayo kruist men de R9. Vanaf Bulawayo voert de R2 westwaarts door een droger wordende savanne, dit traject is enkelbaans. De weg voert door Plumtree en bereikt daarna de moderne grensovergang met Botswana. Daarna gaat de A1 verder naar Francistown en Gaborone.

Geschiedenis

De weg is al tijdens de Britse koloniale periode uitgebouwd tot een moderne verharde weg. Het was de belangrijkste wegverbinding in Zuid-Rhodesië, als verbinding tussen de twee grootste steden. De weg was indertijd genummerd als de A5 tussen Salisbury (Harare) en Bulawayo en de A7 tussen Bulawayo en de grens met Botswana.[1] In de jaren '70 werd het deel tussen Bulawayo en Plumtree aangewezen als onderdeel van de Trans-Africa Highway 4. De weg is omstreeks 2010 omgenummerd naar de R2.[2]

Tussen 2012 en 2014 is de gehele route van Harare tot de grens met Botswana gerenoveerd.[3] Deze renovatie was onderdeel van een groter project om de weg vanaf Mutare via Harare en Bulawayo naar Plumtree te moderniseren voor $ 200 miljoen. De kwaliteit van de renovatie werd in de jaren daarna echter ter discussie gesteld.[4]

De R2 was in Harare al langere tijd uitgerust met 2x2 rijstroken, mogelijkerwijs al voor onafhankelijkheid. Omstreeks 1999 is het dubbelbaans deel vanuit Harare 17 kilometer westwaarts verlengd tot voorbij Somerby. Omstreeks 2012 werd dit 10 kilometer verlengd tot Norton. In 2018-2019 is het dubbelbaans traject nog 7 kilometer verlengd tot de tolpoort ten zuidwesten van Norton.[5] Omstreeks 2021 is nog 13 kilometer van de weg verder zuidwestwaarts verdubbeld.

Oorspronkelijk waren er ook wensen om de gehele route uit te bouwen tot freeway volgens 'Gauteng Freeway standard', maar de kosten daarvan waren geraamd op meer dan $ 3 miljard.[6]

Referenties

Flag of Zimbabwe.svg Regional Roads in Zimbabwe Flag of Zimbabwe.svg

R1R2R3R4R5R6R7R8R9