R35 (Belarus)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R35 (Wit-Rusland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R35
Begin Kalinkavichy
Einde Kirava
Lengte 147 km
Route

Kalinkavichy

Chojniki

Brahin

Krasnoye

De R35 (Cyrillisch: Р35) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuidoosten van het land, vanaf Kalinkavichy tot de grens met Oekraïne nabij Kirava. De R35 is 147 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R35 begint bij Kalinkavichy op de M10 en verloopt vanaf hier zuidoostwaarts. De weg voert net ten noorden van Mazyr langs, en volgt de rivier de Pripyat een stukje. De weg voert langs de rand van het Polesie State Radioecological Reserve, het grootste natuurgebied van Belarus. De weg passeert Chojniki en buigt dan naar het zuiden af. De weg verloopt dan langs de rivier de Dniepr, die de grens met Oekraïne vormt. De R35 slaat bij Kirava naar het oosten af en kruist de rivier via een brug. Vandaar gaat de Oekraïense R56 verder naar Chernihiv.

Geschiedenis

De R35 verloopt door het gebied dat ernstig vervuild raakte met radioactieve fallout na de meltdown in Chernobyl, net over de grens in Oekraïne. Ten zuiden van de R35 is het Polesie State Radioecological Reserve gecreëerd, het grootste natuurgebied van Belarus. De R35 loopt op zijn dichtst op 30 kilometer afstand van de kerncentrale van Chernobyl. De R35 is tevens de zuidelijkste republikeinse weg van Belarus.

De brug over de Dnieper op de grens met Oekraïne is tijdens de Russische invasie van 24-25 februari 2022 opgeblazen.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus