R36 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R36
Begin Mazyr
Einde Hluškavičy (UA)
Lengte 127 km
Route

Mazyr

Lelchytsy

Hluškavičy

De R36 (Cyrillisch: Р36) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een oost-westroute in het centrale zuiden van het land, vanaf Mazyr tot de grens met Oekraïne bij Hluškavičy. De R36 is 127 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R36 begint in Mazyr, een regiostad aan de rivier de Pripyat. De weg voert over het algemeen in zuidwestelijke richting door een vrij vlak gebied met veel dichte bossen. Er liggen slechts enkele kleine plaatsjes op de route, waarvan Lelchytsy het belangrijkste is. De R36 loopt parallel aan de grens met Oekraïne en nadert deze steeds dichter. Vlak voor Hluškavičy loopt de R36 al een paar kilometer over Oekraïens grondgebied, maar heeft hier geen zijwegen die verder Oekraïne in leiden. Het laatste deel vanaf Hluškavičy voert zuidwaarts tot de grens met Oekraïne, waarna de T0605 verder zuidwaarts gaat naar Olevs'k.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg een regionale verbinding tussen met name Mazyr en Olevs'k. De weg kwam na 1991 in twee landen te liggen, waarbij de R36 opeens een stukje over Oekraïens grondgebied liep. De weg is weinig aangepast sindsdien. De grensovergang is erg eenvoudig en niet ingericht op intensief verkeer.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus