R36 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R36
Begin Kortrijk
Einde Kortrijk
Lengte 5 km
Route

→ Zwevegem

→ Harelbeke

IJzerkaai

Leie Groeningebrug

Koning Albertpark

→ Kuurne

Overleiestraat

Kortrijksestraat / Noordstraat

→ Wevelgem

Leie Ronde van Vlaanderenbrug

Blekersstraat

Magdalenstraat / Hendrik Consciencestraat

→ Aalbeke

→ Dottignies

De R36, ook wel Kleine Ring van Kortrijk, is een ringweg in België, gelegen in de stad Kortrijk. De ring loopt volledig rond en heeft een lengte van 5 kilometer.

Routebeschrijving

De R36 begint op een rotonde met de N8 in het zuidoosten van de stad. De weg loopt daarna via twee zijtakken richting het noorden. Na ruim een kilometer volgt een rotonde met de N43. De weg buigt even later af in westelijke richting en gaat bij de Groeningebrug over de rivier Leie. Vrij kort daarna volgt een kruising met de N50. Na ongeveer een kilometer volgt een rotonde met opnieuw de N8. De weg takt af in zuidelijke richting en kruist middels de Ronde van Vlaanderenbrug opnieuw de rivier Leie. Er volgen daarna enkele rotondes met lokale wegen. Daarna volgt een rotonde met de N43. De weg takt vervolgens in oostelijke richting af. Net na het station kruist de weg de N50 opnieuw middels een brug. De N50 is hier via verbindingswegen te bereiken. Daarna eindigt de weg op de rotonde met de N8.

R36y

De R36y is een zijtak van de R36. Het is de oude route van de R36 voordat de Ronde van Vlaanderenbrug opende voor het verkeer. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 700 meter. De zijtak is niet bewegwijzerd, maar wel zichtbaar op de kilometerpalen.

R36z

De R36z is een zijtak van de R36. Het is een zijtak in het zuidoostelijke deel van de ring, waar vanwege eenrichtingsverkeer de R36 door meerdere straten loopt. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 1 kilometer. De zijtak is niet bewegwijzerd, maar wel zichtbaar op de kilometerpalen.

Geschiedenis

De R36 is grotendeels gebouwd op de tweede middeleeuwse omwalling van Kortrijk, welke in 1413 werd gebouwd. Deze wallen zijn eind 19e eeuw afgebroken en daarna zijn er boulevards op aangelegd. In de jaren 70 is de Romeinselaan in het zuidoostelijke deel van de ring aangelegd. Daarnaast is het noordelijke deel in die periode verbreed naar 2x2 rijstroken ter hoogte van het Koningin Astridpark. In 2007 is het westelijke deel verlegd. De Ronde van Vlaanderenbrug is in de periode 2004-2006 aangelegd om de huidige R36y te ontlasten.

Tussen 2019 en 2023 is de westelijke onderdoorgang van het station voorzien van een langere tunnel, met ook toegang naar een ondergrondse parkeergarage. Deze 'Appeltunnel' is op 15 december 2023 geopend.[1][2]

Referenties

Ringwegen in België