R37 (Belarus)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R37 (Wit-Rusland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R37
Begin Mazyr
Einde Aleksandrovka (UA)
Lengte 75 km
Route

Naroulia

Aleksandrovka

De R37 (Cyrillisch: Р37) is een republikeinse weg in Belarus, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf nabij Mazyr tot de grens met Oekraïne bij Aleksandrovka. De R37 is 75 kilometer lang.

Routebeschrijving

Even ten zuiden van het stadje Mazyr splitst de R37 van de R31 af en voert dan zuidoostwaarts, eerst parallel aan de rivier de Pripyat, later zuidwaarts, verder van de rivier af. Er ligt slechts één noemenswaardige plaats op de route, het dorp Naroulia, waar de R37 een westelijke bypass vormt. De weg voert over het algemeen door dichtbebost gebied en bereikt uiteindelijk de grens met Oekraïne bij Aleksandrovka. Aan Oekraïense zijde gaat een weg verder naar de R02 richting Kiev.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie de meest directe verbinding tussen Mazyr en Kiev, maar had voor doorgaand verkeer een relatief beperkt belang vanwege de vrij grote afstand. De grensovergang is van secundair karakter. In 1986 vond de kernramp bij Chernobyl plaats. De kerncentrale staat slechts 45 kilometer ten oosten van de grensovergang van de R37. In de jaren '90 was verkeer over de R37 niet toegestaan vanwege de hoge stralingsniveau's. Onduidelijk is wat de huidige status is. In het gebied liggen enkele gehuchten. De bypass van Naroulia is waarschijnlijk al ten tijde van de Sovjetunie aangelegd.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus