R38 (Belarus)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf R38 (Wit-Rusland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R38
Begin Buda-Kašaliova
Einde Krasnapolle
Lengte 125 km
Route

Buda-Kašaliova

Čačersk

Krasnapolle

De R38 (Cyrillisch: Р38) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een oost-westroute in het zuidoosten van het land, vanaf de M5 nabij Buda-Kašaliova tot aan Krasnapolle, ten noorden van Gomel langs. De R38 is 125 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R38 begint op een ongelijkvloerse aansluiting met de M5 ten westen van Buda-Kašaliova, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van de stad Gomel. De weg voert oostwaarts, door overwegend open gebied met weilanden, en kleine bosgebieden. Ten oosten van Buda-Kašaliova kruist men de M8, 50 kilometer ten noorden van Gomel. Men passeert dan langs het plaatsje Čačersk, waar een korte dubbelnummering met de R30 is, en men de rivier de Sozh oversteekt. De weg buigt dan naar het noordoosten af en voert door dichtbebost gebied. De R38 nadert de grens met Rusland tot korte afstand. In Krasnapolle eindigt de R38 dan op de R140.

Geschiedenis

De R38 heeft hoofdzakelijk een regionaal belang en is ook niet hoogwaardig uitgebouwd. De bypass van Čačersk is niet als zodanig aangelegd om Čačersk te ontlasten, er is geen brug bij het centrum. De brug van de R30/R38 is de enige over de rivier de Sozh in de ruime regio. Tussen 2013 en 2015 is een ongelijkvloerse aansluiting op het beginpunt met de M5 aangelegd.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus