R3 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R3
Begin Lahojsk
Einde Braslaw (LV)
Lengte 230 km
Route

Lahojsk

Zembin

Biahoml

Dokshytsy

Hlybokaye

Sharkaŭshchyna

Braslaw

R68

De R3 (Cyrillisch: Р3) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf Lahojsk tot de grens met Letland nabij Braslaw. De R3 is 230 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R3 begint in Lahojsk, een klein stadje dat 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Minsk ligt. De R3 voert vanaf hier via Zembin naar Biahoml, alhoewel de M3 een kortere route tussen Lahojsk en Biahoml volgt. De weg voert dan noordwaarts en doet voornamelijk kleine stadjes aan. Het platteland is vlak tot glooiend. Het zuidelijke deel kent vrij veel bebossing, het noordelijk deel bestaat uit open weidegebied. Rondom Dokshytsy ligt een rondweg, evenals rond Braslaw. Ruim 10 kilometer na Braslaw volgt de grens met Letland, waarna de Letse R68 verder gaat naar Daugavpils.

Geschiedenis

De R3 is onderdeel van een alternatieve route van Minsk naar Riga. De weg is voornamelijk van regionaal belang en verwerkt tegenwoordig niet zo veel doorgaand verkeer. De grensovergang tussen Belarus en Letland is relatief klein. Rondom Dokshytsy is een rondweg aangelegd. De rondweg van Braslaw is meer van secundair belang en verloopt ook door enkele dorpen.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus