R3 (Turkmenistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R3
Begin Gökdepe
Einde Ashgabat
Lengte 57 km
Route

Gökdepe

Ashgabat

De R3 (Cyrillisch: Р3) is een hoofdweg in Turkmenistan. De weg vormt een oost-westroute tussen Gökdepe en Ashgabat, parallel aan de M37. De R3 is 57 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R3 vormt de noordelijke randweg van de hoofdstad Ashgabat en verloopt op vrij korte afstand parallel aan de M37. De weg is grotendeels een brede boulevard met 2x3 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen, met op het oostelijk deel in Ashgabat zelf ook een aantal ongelijkvloerse aansluitingen. De weg verloopt langs de noordzijde van het Ashgabat Airport. Het grootste deel ligt buiten het stedelijk gebied van Ashgabat zelf, alleen het oostelijk deel voert daadwerkelijk door bebouwd gebied.

Geschiedenis

Het nummer R3 dateert uit de tijd van de Sovjetunie. De R3 verliep tussen Gökdepe en Ashgabat, maar is later verbreed en oostwaarts verlengd in Ashgabat. Het deel met gescheiden rijbanen was oorspronkelijk slechts zo'n 10 kilometer lang rond het vliegveld van Ashgabat. De verdubbeling is in fases westwaarts verlengd, reikte in 2010 tot de oostkant van Gökdepe maar is pas rond 2020 helemaal verdubbeld bij Gökdepe.

De weg eindigde oorspronkelijk op Respublikanskaya Street in het oosten van Ashgabat. In 2012 is de weg nog 4 kilometer verder verlengd tot de oostelijke ringweg van Ashgabat, die toen ook nieuw is aangelegd.

Referenties


Hoofdwegen in Turkmenistan

Ashgabat - Türkmenabat Motorway