R3 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R3
Begin Harare
Einde Chirundu
Lengte 354 km
Route

Harare

Chinhoyi

Chirundu

De R3 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van het land, vanaf de hoofdstad Harare tot aan de grens met Zambia bij Chirundu. De R3 is 354 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R3 begint in het centrum van de hoofdstad Harare, waar ook de R1, R2, R4 en R5 beginnen. Maar een klein deel van de weg in Harare telt 2x2 rijstroken, de weg versmalt al in de stad naar een enkelbaans weg. De R3 voert dan in noordwestelijke richting over glooiende, later heuvelachtige savanne. De weg voert tussen Harare en Chinhoyi over een lage bergpas van circa 1.500 meter. Het omliggende land ligt op circa 1.300 meter.

Na Chinhoyi liggen er geen plaatsen van betekenis meer op de route. De weg voert hier door een gebied met lage bergruggen, dat weinig gecultiveerd is. Dit deel van de route is bochtiger dan veel andere regionale wegen in Zimbabwe. De hoogteverschillen zijn wel vrij beperkt. Na het gebergte daalt de R3 af naar zo'n 400 meter hoogte. Dit is een vlakker en weinig ontwikkeld gebied. De R3 kent hier weer langere rechte stukken. Uiteindelijk bereikt men de vallei van de rivier de Zambezi, die de grens met Zambia vormt. Aan Zambiaanse zijde gaat de T2 verder naar Lusaka.

Geschiedenis

De Chirundu Bridge over de Zambezi in 1964.

De weg was in de Britse koloniale periode één van de belangrijkste wegverbindingen, als de meest directe verbinding tussen Salisbury (Harare) en Lusaka. In 1939 opende de eerste brug over de Zambezi bij Chirundu op de grens van Zimbabwe en Zambia. In 2002 is er een tweede, modernere brug naast gebouwd. De weg is in de jaren '60-70 opgewaardeerd tot een moderne verharde weg, echter vanwege het terrein kent dit traject wat minder hoogwaardige ontwerpeisen dan andere wegen op de hoogvlakte.[1] In de jaren '70 is de weg aangewezen als onderdeel van de Trans-Africa Highway 9. De weg was in die tijd als de A1 genummerd. Omstreeks 2010 werd dit omgenummerd tot de R3.[2]

Verdubbeling naar 2x2 rijstroken

Er zijn plannen gemaakt om de gehele R3 naar 2x2 rijstroken te verbreden, dit was een corridor van 971 kilometer vanaf de grens met Zambia bij Chirundu via Harare naar de grens met Zuid-Afrika bij Beitbridge.[3] De kosten werden geraamd op $ 1 miljard, het project is in juni 2017 gegund op basis van het 'Build-Operate-Transfer' (BOT) model.[4] Indertijd was het gepland dat de gehele verdubbeling in 2022 gereed zou moeten zijn, maar de voortgang was gering. Op de R3 is zelfs helemaal niet gestart aan de verdubbeling.

In 2018 werd besloten om het project, dat initieel in één groot contract aan het Oostenrijkse bedrijf Geiger International was gegund, te segmenteren.[5] Het oorspronkelijke contract is in april 2018 ingetrokken.[6] Het contract werd omringd door corruptieschandalen. Het Oostenrijkse bedrijf Geiger International is helemaal geen bouwbedrijf en had een overeenkomst gesloten met het Chinese bouwbedrijf China Harbour Engineering Company om het werk uit te voeren, maar dit bedrijf stond op de zwarte lijst bij de World Bank.[7] In november 2018 werd besloten om af te zien van een integrale verdubbeling van de weg, omdat de verkeersintensiteiten dit niet vereisen.[8]

Referenties

Regional Roads in Zimbabwe

R1R2R3R4R5R6R7R8R9