R404 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R404 RUS.svg
Russia R404 map.png
R404
Begin Tyumen
Einde Khanty-Mansiysk
Lengte 945 + 70 km
Route

Znak d42.svg Tyumen M51 RUS.svg R351 RUS.svg R401 RUS.svg

Znak d42.svg Tobolsk

Znak d42.svg Nefteyugansk

Znak d42.svg Khanty-Mansiysk

Znak d42.svg Surgut

De R404 (Cyrillisch: Р404) is een federale autoweg in Rusland, gelegen in het oblast Tyumen en het autonome gebied Khanty-Mansi. De weg verbindt de stad Tyumen met Khanty-Mansiysk, plus een aftakking naar Surgut. De hoofdroute is 945 kilometer lang, plus een aftakking van 70 kilometer, wat de totale lengte op 1.015 kilometer brengt. Het is de enige genummerde weg in Khanty-Mansi.

Routebeschrijving

De R404 begint in de stad Tyumen, vanwaar diverse belangrijke wegen lopen, zoals de M51 naar Kurgan en de R351 naar Yekaterinburg. De eerste 25 kilometer van de R404 is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De weg volgt de rivier de Tura noordoostwaarts, door dunbevolkt gebied, voornamelijk bestaande uit weidelandschap met veengebieden. Bij Ievlevo steekt men de rivier over, waarna de weg verder noordoostwaarts loopt naar Tobolsk. De weg is geasfalteerd, breed en recht en dus een snelle verbinding. Bij Tobolsk steekt men de rivier de Irtysh over, waarna de R404 verder noordwaarts loopt door de uitgestrekte en kale veengebieden. Ruim 100 kilometer na Tobolsk volgt de grens met het autonome okrug Khanty-Mansi.

In Khanty-Mansi is wat meer bos. De enige plaats in het zuiden van het okrug is Pyt-Yakh. Ten zuiden van het stadje Nefteyugansk buigt de R404 dan naar het westen af, terwijl de aftakking noordwaarts loopt. De westwaartse route voert ten zuiden van de rivier de Ob naar de stad Khanty-Mansiysk. Ook deze weg is geasfalteerd en in redelijk goede conditie. In Khanty-Mansiysk eindigt de R404, maar er is wel een brug over de Irtysh, zodat men nog verder westwaarts kan.

De aftakking verloopt door de stad Nefteyugansk, waar men de zuidelijke arm van de rivier de Ob oversteekt. Langs Nefteyugansk liggen 2x2 rijstroken en een ongelijkvloerse kruising. Daarna volgt de rivier de Ob zelf, waar de indrukwekkende Surgut Bridge de rivier overspant. Het laatste deel tot de stad Surgut is met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen uitgevoerd. Vanaf Surgut voeren nog verharde wegen iets verder noordwaarts naar de oliewingebieden.

Geschiedenis

De R404 is van cruciaal belang voor de Russische olieindustrie, iets meer dan de helft van alle olie van Rusland wordt in de okrug Khanty-Mansi gewonnen. De R404 is één van de best uitgebouwde wegen van Siberië, zeker gezien het feit dat er maar een paar plaatsen op de meer dan 1.000 kilometer lange route liggen. De weg is na 2000 op verschillende plekken gerenoveeerd. De weg is recht, breed en overzichtelijk. In september 2000 opende de Surgut Bridge over de rivier de Ob bij Surgut. Daarvoor verliep de R404 tussen Nefteyugansk en Surgut westelijker via een veerdienst. De brug is bijna 2 kilometer lang.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Tyumen

M51R329R351R401R402R403R404