R409 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R409 RUS.svg
R409
Begin Krasnoyarsk
Einde Yeniseysk
Lengte 325 km
Route

Centrum.svg Krasnoyarsk M53 RUS.svg M54 RUS.svg

Centrum.svg Kazachinskoye

Centrum.svg Lesosibirsk

Centrum.svg Yeniseysk

De R409 (Cyrillisch: Р409) is een avtodoroga in Rusland, gelegen in het Krasnoyarsk krai. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de stad Krasnoyarsk naar Yeniseysk en is circa 325 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R409 begint in de grote stad Krasnoyarsk, waar een aansluiting is op de M53 en M54. De eerste paar kilometer vanuit Krasnoyarsk is met 2x2 rijstroken en enkele ongelijkvloerse kruisingen uitgevoerd. Noordelijker is de weg al snel enkelbaans. De weg verloopt noordwaarts, parallel aan de rivier de Yenisey, eerst door agrarisch gebied, noordelijker door taiga. Er liggen wat kleine plaatsjes op de route, maar men kruist geen belangrijke zijwegen. De weg eindigt in het stadje Yeniseysk. Dit is het noordelijkste punt van het Krasnoyarsk krai dat over verharde wegen bereikbaar is, alhoewel het nog bijna 2.000 kilometer verder noordwaarts is tot de Karazee.

Geschiedenis

De R409 is van oudsher een belangrijke route langs de rivier de Yenisey, maar omdat het Krasnoyarsk krai verder noordelijk niet ontwikkeld is, is de weg nooit verder noordwaarts verlengd. Het is de noordelijkste weg in dit deel van Siberië. De gehele route is geasfalteerd en heeft grotendeels dekking voor de mobiele telefoon.

Referenties


Hoofdwegen in het Krasnoyarsk krai

R255 (M53) • R257 (M54) • R409R412R413