R413a (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R413a-BIH.svg
Blank.png
R413a
Begin Vitovlje
Einde Donji Čajdraš
Lengte 62 km
Route

Centrum.svg Vitovlje

Centrum.svg Šišava

Centrum.svg Babanovac

Centrum.svg Travnik M5-BIH.svg


Centrum.svg Dolac M5-BIH.svg

Centrum.svg Guča Gora

Centrum.svg Han Bila


Centrum.svg Han Bila

Centrum.svg Stranjani

Centrum.svg Kozarci

Centrum.svg Donji Čajdraš

De R413a is een regionalni put in de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina die uit 3 delen bestaat. Het westelijke deel geeft toegang tot het skigebied Vlašić.

Routebeschrijving

De weg begint op de R413 bij het dorp Vitovlje. De route is oostwaarts, door een afwisseling van bossen en weiden. Omdat de kruising al hoog ligt wordt er nauwelijks geklommen.

De R413a komt na een aantal kilometer bij het dorp Šišava. Vlak daarna ligt het skigebied Vlašić-Babanovac dat voornamlijk binnen het voormalige Joegoslavië grote bekendheid geniet, maar daarbuiten nauwelijks bekend is. Het dorpje heeft skiliften en faciliteiten voor wintersporters. Het is ook de reden dat dit één van de weinige R-wegen in het land is die in de winter 24 uur per dag sneeuwvrij wordt gehouden.

De weg gaat dan meer naar het zuiden en daar zijn een aantal kleinere, veelal onverharde, weggetjes naar de berg Vlašić, die een hoogte heeft van 1933 meter.

Na deze berg gaat de weg, eerst door weids, daarna door bebost gebied in veel haarspeldbochten steil naar beneden toe en eindigt het westelijke deel in de westkant van de stad Travnik op de M5.

Het middelste deel begint ook op de M5 in Dolac, een aantal kilometers ten oosten van Travnik. de weg klimt de bergen in en gaat door halfopen terrein in een gebied dat nog wel wat bebouwing kent. de weg daalt dan weer tot het dal van de Bila-river en eindigt dit deel van de weg ten zuiden van het dorp Han Bila op de R440.

Het derde deel begint dan weer aan de noordkant van dit plaatsje en gaat verder oostwaarts. De bochtige weg gaat door bergachtig gebied weer door een terrein dat deels bebost en deels open is. Onderweg is een aantal kleinere kernen maar ook tussen de dorpen is nog bebouwing te vinden. De weg eindigt op de R441 een paar kilometer ten westen van Zenica.