R426 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R426-BIH.svg
Blank.png
R426
Begin Dračevo
Einde Duži
Lengte 82 km
Route

Centrum.svg Dračevo M17-BIH.svg

Centrum.svg Cerovica M17-3-BIH.svg


Centrum.svg Hutovo M17-3-BIH.svg

Centrum.svg Trčina

Centrum.svg Ravno


Centrum.svg Zavala

Centrum.svg Hum

Centrum.svg Entiteitengrens

De R426 is een lange regionalni put in het zuiden van de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina en bestaat uit 3 delen (er is een onderbreking bij Hutovo en Ravno). De weg loopt parallel aan de Kroatische grens, maar overschrijdt deze niet.

De weg is een alternatief voor verkeer dat niet via de M118 in de Republika Srpska wil rijden, die op korte afstand parallel loopt aan de R426.


Routebeschrijving

De weg begint op de M17 in Dračevo in de Federatie op slechts enkele kilometers van de grensovergang met Kroatië. De weg loopt dan oostwaarts langs het riviertje de Krupa op de grens van de kleine vlakte bij het riviertje en de bergketen aan de zuidzijde van de weg.

De weg volgt deels de zuidelijke oever van het meertje Deransko Jezero om tenslotte hogerop de bergen uit te komen, waar men mede door het gebrek een hoge begroeiing verre uitzichten heeft. Nabij het dorpje Cerovica eindigt dit deel van de weg op de M17.3, de weg tussen Stolac en Neum.

Enkele kilometers zuidelijker begint het volgende deel in het dorpje Hutovo en ook hier gaat het oostwaarts. De weg loopt nu tussen hogere en ruig aandoende bergen door en passeert het meertje Vrutak. De weg komt dan in de vlakte van Popovo Polje uit en volgt het riviertje Trebješnica. In deze omgeving wonen amper tot geen mensen en de vlakte ligt tussen hoge en relatief kale bergtoppen in van rond de 600 meter.

Na Trčina verlaat de weg even de vlakte en klimt langs de bergen naar het dorpje Ravno dat, ondanks het feit dat het erg klein is en er nauwlijks mensen in de regio wonen, sinds de oorlog een eigen gemeente is. In Ravno is dan het einde van het tweede deel op de R428. Na een aantal kilometers, in Zavala, takt de R426 opnieuw af voor het derde deel. De route gaat dan weer langs de Trebješnica-rivier en de Popovo Polje-vlakte tegen een berg aan (de M118 loopt hier aan de andere kant van de rivier).

In dit gebied is nog een aantal dorpjes te vinden maar het merendeel van de huizen is onbewoond sinds de oorlog. De weg gaat uiteindelijk kaarsrecht – men volgt een oud treinspoor – naar Duži.

De weg overschrijdt dan uiteindelijk de entiteitengrens en men rijdt hier Srpska binnen. Vandaar is het nog een klein stukje naar de M109 vanwaar men via de M20 naar Kroatië kan rijden.