R43 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R43
Begin Sasnovy Bor
Einde Zviančatka (RUS)
Lengte 484 km
Route

Sasnovy Bor

Slutsk

Staryya Darohi

Babruysk

Rahachow

Doŭsk

Slawharad

Cherykaw

Krychaw

Zviančatka

De R43 (Cyrillisch: Р43) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een lange oost-westroute door het midden en oosten van het land, vanaf Sasnovy Bor via Slutsk en Babruysk naar de grens met Rusland bij Zviančatka. De R43 is één van de langste wegen in Belarus met een lengte van 484 kilometer.

Routebeschrijving

De R43 splitst bij het dorpje Sasnovy Bor van de R2 af en kruist vlak daarna de M1. De weg voert daarna oostwaarts en wordt gekenmerkt door zeer lange rechte stukken. Ten westen van Slutsk loopt de weg 85 kilometer lang kaarsrecht. De weg voert door overwegend open gebied ten westen van Slutsk. Rond Slutsk ligt een noordelijke ringweg waarbij de R43 met de R23 is dubbelgenummerd. De weg voert daarna met lange rechte stukken verder oostwaarts naar Babruysk, de grootste stad op de route. Dit gebied kent meer bebossing. Rond Babruysk ligt een ruime rondweg waar de M5 van gebruik maakt. De R43 gaat door het centrum maar verkeer kan ook de ringweg nemen. Oostelijk van Babruysk kruist men de rivier de Dnieper bij Rahachow, waarna men in het dorp Doŭsk de M8 kruist. De weg passeert dan een aantal kleine plaatsen met rondwegen, waarbij de weg weer door meer open gebied komt. Na Zviančatka volgt de grens met Rusland, waarna de Russische A130 verder gaat naar Roslavl en uiteindelijk Moskou.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg een onderdeel van de A-101, die één van de langste A-wegen in het westen van de Sovjetunie was en over 890 kilometer over de route Moskva - Podolsk - Obninsk - Roslavl - Babruysk - Slutsk - Ivatsevichy verliep. Deze viel in Belarus geheel samen met de latere R43. De lengte van de A-101 is enigszins curieus binnen de wegnummering van A-wegen in de Sovjetunie. Ook was het destijds ongebruikelijk dat wegnummers in de A-100 serie de grens tussen de Russische SFSR en een aangrenzende SSR overschreed, dit gebeurde slechts op een paar locaties, waaronder hier.

De R43 heeft lange rechte stukken, kenmerkend voor wegen in het westen van de Sovjetunie. De weg is vermoedelijk aangelegd als alternatieve route voor verkeer vanaf Moskou naar Brest, die zuidelijk van Minsk en Smolensk passeert. Er is weinig bekend van de aanleggeschiedenis van de R43. Bijna de gehele weg is al voor 1984 in de huidige vorm aangelegd, alleen de rondwegen van Slawharad en Cherykaw zijn later aangelegd. Beiden zijn simultaan in de periode 1991-1994 aangelegd.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus