R445 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R445-BIH.svg
Blank.png
R445
Begin Nemila
Einde Semizovac
Lengte 70 km
Route

Centrum.svg Nemila M17-BIH.svg

Centrum.svg Vranduk

Centrum.svg Zenica

Centrum.svg Janjići

Centrum.svg Tičići

Centrum.svg Kakanj

Centrum.svg Buzić Mahala

Centrum.svg Visoko

Centrum.svg Podlugovi R444-BIH.svg

Centrum.svg Ilijaš

Centrum.svg Semizovac M18-BIH.svg

De R445 is een lange regionalni put in het centrale deel van de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina. Hij loopt vrijwel geheel parallel met de A1 en de M17

Routebeschrijving

De weg begint in Nemila op de M17 op de rechteroever van de Bosna-rivier en loopt vanaf dat moment via een brug direct verder op de linkeroever. De weg volgt precies de loop van de Bosna.

De Bosna is hier een bochtige rivier en de R445 is dan ook en bochtige weg die uiteindelijk wel in zuidelijke richting loopt. De weg passeert eerst nog het historische stadje Vranduk en vandaar loopt de weg door het bergachtige en beboste dal van de Bosna met de M17 dus aan de andere oever. Tevens loopt hier ook de spoorlijn van het noorden van Bosnië-Herzegovina naar Sarajevo, soms langs de R445, soms langs de M17.

De weg komt Zenica binnen bij de staalindustrie aan de noordkant en loopt door de stad heen, een stukje van de rivier af. Aan de zuidkant verlaat de weg de stad weer en volgt dan weer de Bosna vlak langs de oever. De M17, en ook de in aanbouw zijnde A1, loopt hier ook deels langs de R445 over de linkeroever.

Ter hoogte van het ingewikkelde en deels ongelijkvloerse kruispunt van de M17 met de M5 is de R445 even heel kort onderbroken om dan meteen ten westen van de kruising weer verder te gaan.

Ten westen van Tičići steekt de R445 de Bosna over en vervolgt de rest van het tracé verder op de rechteroever om in Kakanj nog heel kort over de linkeroever verder te gaan.

Na de passage van de stad Kakanj steekt de weg weer de Bosna rivier over en loopt na de petrochemische industrie daar vlak tussen de Bosna en de A1. Langzamerhand beginnen de bergen wat te wijken en is er langs de oevers meer vlak - en ook bewoond- gebied.

In Visoko loopt de weg vlak langs de aansluiting met de A1 - bij de kruising met de R443 en gaat dan meer in zuidoostelijke richting verder. In Podlugovi, de weg loopt dat weer op de rechteroever, is ook een aansluiting met de A1 vlak bij de aftakking van de R444 richting Vareš. Omdat dit gebied dichtbij Sarajevo ligt is hier veel bebouwing en industrie.

In het stadje Semizovac eindigt de R445 uiteindelijk op de M18.