R46 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R46
Begin Lepiel
Einde Juchavičy (RUS)
Lengte 130 km
Route

Lepiel

Saročina

Polatsk

Juchavičy

De R46 (Cyrillisch: Р46) is een republikeinse weg in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf Lepiel via Polatsk naar de grens met Rusland bij Juchavičy. De weg is 130 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R46 begint aan de noordkant van het stadje Lepiel op de M3 en voert dan noordwaarts, door een gebied met een afwisseling van bossen en weilanden. Er liggen weinig plaatsen op de route tot aan de stad Polatsk. Polatsk is de grootste stad op de route, en de weg telt door de stad 2x2 rijstroken. Men steekt er ook de rivier de Dvina over. Aan de noordkant van Polatsk kruist men de R20. De weg voert dan verder noordwaarts door dunbevolkte bossen, waarna men na het dorpje Juchavičy de grens met Rusland bereikt. Aan Russische zijde gaat de A117 verder naar Pskov.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was het een vrij belangrijke weg en verbond de regio Minsk met de regio Pskov. Het deel ten noorden van Polatsk was indertijd als de A-117 genummerd. Het Wit-Russische deel is later omgenummerd tot R46.

Oorspronkelijk moest het verkeer door de stad Polatsk. Eind jaren '80 is een aanvang gemaakt met een westelijke rondweg met 2x2 rijstroken van Polatsk, inclusief een brug over de Daugava. Deze is mogelijk pas eind jaren '90 opengesteld.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus