R4 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R4
Begin Chişinău
Einde Criuleni
Lengte 35 km
Route

Chișinău

Coșernița

Criuleni

De R4 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een oost-westroute in het midden van het land, vanaf nabij de hoofdstad Chișinău tot Criuleni. De R4 is 35 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R4 verloopt vanaf het complexe knooppunt tussen de M1 en R6 net ten noorden van de hoofdstad Chișinău tot de M1 bij Criuleni, nabij de grens met Transnistrië. De weg verloopt eerst ten noorden en later ten zuiden van de M1 en voert door diverse bebouwde kommen. Het is een eenvoudige weg.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk de hoofdweg van Chișinău naar het noordoosten, vooral naar de vallei van de Dniester bij Dubăsari. Het was lange tijd geen belangrijke weg, pas in de jaren '70 werd ten tijde van de Sovjetunie een nieuwe autoweg aangelegd tussen Kirovohrad (Kropyvnytskyi) en Kishinev (Chişinău). Dit werd de M21, thans de Moldavische M1. Vanwege de bouw van deze nieuwe autoweg is er niet verder in de R4 geïnvesteerd.

Onduidelijk is of er voor de bouw van de M21 een brug over de Dniester naar Dubăsari was. De brug van de M21 is thans de enige brug over de rivier, de R4 eindigt hier direct ten westen van. Vanwege de afscheiding van Transnistrië is dit een grens geworden. Mogelijk was de eerste verbinding over de Dniester bij Dubăsari de stuwdam die tussen 1951 en 1954 is aangelegd, deze ligt echter een stukje noordelijker dan de brug van de M21 waar de R4 op uit komt.

Referenties


Hoofdwegen in Moldavië