R4 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R4 Zimbabwe.svg
R4 Zimbabwe map.png
R4
Begin Harare
Einde Nyambanda
Lengte 236 km
Route

Centrum.svg Harare R1 Zimbabwe.svg R2 Zimbabwe.svg R3 Zimbabwe.svg R5 Zimbabwe.svg

Centrum.svg Nyambanda

Flag of Mozambique.svg N8 Mozambique.svg

De R4 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt een oost-westroute in het oosten van het land, vanaf de hoofdstad Harare tot de grens met Mozambique bij Nyambanda. De R4 is 236 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R4 begint in het centrum van de hoofdstad Harare, waar ook de R1, R2, R3 en R5 beginnen. Slechts een kort stuk telt 4 rijstroken, de rest van de R4 door de buitenwijken van Harare is enkelbaans. De weg voert buiten Harare door een bijzonder landschap van een hoogvlakte met savanne waaruit rotsformaties oprijzen. De weg zelf kent niet veel hoogteverschillen en ligt hier op circa 1.100 meter boven zeeniveau, wat geleidelijk daalt tot 600 meter hoogte op het oostelijk deel. Er liggen buiten Harare geen plaatsen van betekenis meer op de route. Na het dorp Nyambanda volgt de grens met Mozambique, hier sluit de N8 naar Tete en Malawi aan.

Geschiedenis

De weg had in de koloniale periode al enige betekenis, het was de kortste verbinding tussen Harare en Malawi, door Mozambique. Omdat Mozambique een Portugese kolonie was had deze route indertijd al een internationaal karakter. De weg is vermoedelijk in de tweede fase van wegenbouw in Rhodesië aangelegd, begin tot midden jaren '70. In 1975 was een klein deel van de route nog onverhard terwijl de rest werd aangeduid als een brede asfaltweg.[1] De weg was in die tijd als de A2 genummerd. Omstreeks 2010 werd dit omgenummerd tot de R4.[2]

Aan de R4 zijn sinds de oorspronkelijke bouw van de weg geen substantiële upgrades gepleegd. De weg voert door een streek waar tijdens de Zimbabwaanse Onafhankelijkheidsoorlog het meest gevochten werd, de veiligheidssituatie was in de periode 1970-1979 slecht. Nadien ontwikkelde de weg zich weer tot een internationale corridor tussen Zimbabwe, Mozambique en Malawi. Het belang is echter kleiner dan de grensovergang met Mozambique bij Mutare, waardoor de grensfaciliteiten vrij beperkt zijn gebleven. De weg is wel aan beide zijden van de grens een moderne verharde weg.

Referenties

Flag of Zimbabwe.svg Regional Roads in Zimbabwe Flag of Zimbabwe.svg

R1R2R3R4R5R6R7R8R9