R53 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R53
Begin Minsk
Einde Lošnica
Lengte 60 km
Route

Smalyavichy

Zhodzina

Barysaw

De R53 (Cyrillisch: Р53) is een republikeinse weg in Belarus, gelegen in het midden van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf nabij Minsk tot Lošnica. De R53 is 60 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R53 begint net buiten Minsk op een klaverblad met de M2, vlakbij het oorlogsmonument Mound of Glory dat prominent zichtbaar is vanaf de weg. De weg is vanaf hier uitgevoerd als autosnelweg en voert in noordoostelijke richting, de autosnelweg M1 voert er parallel aan. De R53 is een autosnelweg over een lengte van 26 kilometer, tot Zhodzina. De weg passeert eerst door een aantal dorpen, waarna de weg door de stad Barysaw voert. Niet ver na Barysaw, vlakbij Lošnica, eindigt de R53 op een aansluiting met de M1.

Geschiedenis

De weg was de oorspronkelijke route van de M1 vanaf Minsk richting Orsha voordat de snelweg over een nieuw tracé werd aangelegd in de jaren '80. Vermoedelijk startte de R53 eerst in Minsk, maar is het snelwegdeel later omgenummerd tot de M2. Mede door de M1 heeft de R53 geen belang meer voor doorgaand verkeer, maar het is nog steeds de hoofdverbinding door de stad Barysaw.

Later is de R53 deels omgevormd tot autosnelweg. In 2021 kwam de westelijke 12 kilometer tussen de M2 en Smalyavichy gereed. Daarna is 14 kilometer verder tot Zhodino uitgebouwd tot autosnelweg. In december 2023 kwam hiervan 12 kilometer gereed, begin 2024 opende de resterende 2 kilometer.[1]

Referenties

republikeinse wegen in Belarus