R59 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R59
Begin Dealesville
Einde Alberton
Lengte 419 km
Route

Dealesville

Hertzogville

Hoopstad

Bothaville

Viljoenskroon

Parys

Sasolburg


Vanderbijlpark

Vereeniging-South

Vereeniging-West

Vereeniging-North

Vereeniging-Northeast

Rothdene

Meyerton

Ophir

Highbury

Pendale

Gardenvale

Garthdale

Kathlehong

Brackenhurst

Alberton

De R59 is een regional road in Zuid-Afrika, gelegen in de provincies Free State en Gauteng. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Dealesville via Vereeniging naar Alberton. Het deel tussen Vereeniging en Alberton is over 60 kilometer als een snelweg uitgebouwd, het langste snelwegdeel van een regional road in Zuid-Afrika. De gehele R59 is 419 kilometer lang.

Routebeschrijving

Free State

De R59 begint ten westen van Dealesville op een kruispunt met de R64, en voert noordwaarts over een hoogvlakte op circa 1.300 meter boven zeeniveau. Men passeert door een monotoon landbouwgebied met her en der wat zoutmeren. De weg buigt naar het noordoosten af, en passeert vlak langs de grens met de provincie North West. De R59 verbindt kleine kernen die allemaal circa 50 kilometer uit elkaar liggen. Parys is een wat grotere kern, gelegen aan de rivier de Vaal, tevens de grens met North West. Tussen Parys en Sasolburg kruist men de N1, die hier als snelweg begint naar Johannesburg. De R59 voert als hoogwaardige weg oostwaarts langs Sasolburg, en wordt ter hoogte van Vanderbijlpark een snelweg, waarna direct de grens met de provincie Gauteng volgt.

Gauteng

De R59 is een 2x2-snelweg en bedient de 400.000 inwoners tellende stad Vereeniging. De R59 voert vrij dicht langs het centrum van Vereeniging, en voert dan noordwaarts door landbouwgebieden, op afstand parallel aan de N1. Vervolgens bereikt men de agglomeratie Johannesburg, waarna de snelweg langs de township Kathlehong loopt, en enkele duurdere voorsteden ontsluit, zoals Brackenhurst. Het laatste deel langs Alberton telt 2x3 rijstroken, waarna de R59 op een klaverblad met de N12 aan de rand van Johannesburg eindigt.

Geschiedenis

De R59 is al een wat oudere snelweg, en de enige regional road die over een significante afstand als snelweg is uitgebouwd. Het deel door Free State heeft niet veel doorgaand belang, en ontsluit vooral landbouwgebieden en wat kleine kernen. Het deel in Gauteng is drukker omdat het de stad Vereeniging, die door de N1 omzeilt wordt, met Johannesburg verbindt.

Referenties


National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4