R5 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R5
Begin Budești
Einde Doroțcaia
Lengte 21 km
Route

Budești

Vadul lui Vodă

Doroțcaia

De R5 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een korte verbinding ten oosten van Chișinău en is 21 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R5 verloopt vanaf de M5 bij Budești tot de M4 bij Doroțcaia. Bij Vadul lui Vodă steekt de weg de rivier de Dniester over die ook de grens met Transnistrië vormt. De R5 is enigszins verbeterd aangelegd en heeft een aantal ongelijkvloerse kruisingen.

Geschiedenis

De R5 was oorspronkelijk de oostelijke invalsweg van Chișinău en begon oorspronkelijk ook in de stad Chișinău zelf. In 2016 is het deel tussen Chișinău en de M5 omgenummerd tot de L455. De huidige R5 is grotendeels in de jaren '80 aangelegd, omstreeks 1984 is de weg tussen de M5 en Vadul lui Vodă aangelegd, omstreeks 1986-1987 is de rondweg van Vadul lui Vodă en brug over de Dniester aangelegd. Omstreeks 1988 is het deel ten oosten van de Dniester als nieuwe weg aangelegd langs Coșnița.

Na het uiteenvallen van de Sovjetunie ontstond een conflict waarbij Transnistrië zich afscheidde van Moldavië. Sindsdien is er een provisorische grenspost ten oosten van de brug over de Dniester. Het Transnistrische deel is sinds 1993 als de R-06 genummerd.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië