R5 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R5 Zimbabwe.svg
R5 Zimbabwe map.png
R5
Begin Harare
Einde Mutare
Lengte 270 km
Route

Centrum.svg Harare R1 Zimbabwe.svg R2 Zimbabwe.svg R3 Zimbabwe.svg R4 Zimbabwe.svg

Centrum.svg Marondera

Centrum.svg Rusape

Centrum.svg Nyazura R6 Zimbabwe.svg

Centrum.svg Mutare

Flag of Mozambique.svg N6 Mozambique.svg

De R5 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt een oost-westroute in het oosten van het land, tussen de hoofdstad Harare en de grensstad Mutare aan de grens met Mozambique. De R5 is 270 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R4 begint in het centrum van de hoofdstad Harare, waar ook de R1, R2, R3 en R4 beginnen. De R5 vormt de zuidoostelijke invalsweg en telt in en buiten Harare 2x2 rijstroken. De weg voert eerst zuidoostwaarts en vervolgens oostwaarts over de hooglanden op 1.500 tot 1.600 meter hoogte, het is daarmee de hoogstgelegen van de radiale wegen van Harare. De weg is wat verder buiten Harare enkelbaans en verloopt over een bergrug. De hoogteverschillen in de omgeving zijn echter relatief klein.

De route buigt daarna weer naar het zuiden af en voert door agrarisch land dat afgewisseld wordt met wat bebossing en savanne. Er liggen een aantal kleinere plaatsen op de route. Bij Nyazura sluit de R6 aan. De weg daalt hier af tot circa 1.000 meter hoogte ten noorden van Mutare. Echter vlak voor deze stad ligt een bergrug waar de R5 via een bergpas overheen gaat. Dit deel telt weer 2x2 rijstroken. De weg voert door het centrum van Mutare en eindigt niet ver daarna op de grens met Mozambique. Hier sluit de N6 naar Chimoio en Beira aan.

Geschiedenis

De weg is van oudsher een belangrijke corridor, als de kortste verbinding van Rhodesië / Zimbabwe naar de haven van Beira in Mozambique. In de koloniale periode had deze weg al het karakter van een internationale verbinding. Het was in de jaren '60 al een goed uitgebouwde weg met een brede rijbaan.[1] In de jaren '70 werd de gehele weg ook aangewezen als een onderdeel van de Trans-Africa Highway 9.

Tijdens de Mozambikaanse burgeroorlog voerde het leger van Zimbabwe een interventie uit in het verlengde van de R5, de Mozambikaanse N6, om hun exportroute naar Beira veilig te stellen, aangezien het Mozambikaanse regeringsleger in de jaren '80 geen controle over het gebied had en transport levensgevaarlijk was door overvallen en banditisme.

De weg was in de oorspronkelijke nummering van Zimbabwe genummerd als de A3 tussen Harare en Mutare. Het korte stuk tussen Mutare en de grens met Mozambique was toen ongenummerd, de A3 eindigde in Mutare en in ging daar over in de A9. Omstreeks 2010 is een nieuwe nummering ingevoerd waarin de route als de R5 werd genummerd.[2]

Oorspronkelijk was alleen de westelijkste 7 kilometer vanuit het centrum van Harare met 2x2 rijstroken uitgerust, evenals het steilere deel aan de noordkant van Mutare. In de periode 2012-2016 is de weg verder buiten Harare naar 2x2 rijstroken verbreed over een lengte van 17 kilometer, tot voorbij Ruwa.[3] In 2014 is ten oosten daarvan ook een tolstation gebouwd en in 2018 kwam een verdubbeling van nog eens 6 kilometer tot dat tolstation gereed. In 2021 kwam nog eens 5 kilometer van de verdubbeling tot Melfort gereed.

Het was gepland om de R5 tussen Harare en Mutare integraal naar 2x2 rijstroken te verbreden. Dergelijke plannen zijn ook voor andere belangrijke wegen in Zimbabwe gemaakt maar zijn in 2018 grotendeels gestaakt omdat men geen geld voor de verdubbeling kon vinden. In 2021 werd gesteld dat de ambitie om de weg helemaal tot Mutare te verdubbelen ook opgegeven was.[4] In februari 2022 was 45 kilometer van de R5 verdubbeld tot vlak voor Bromley.[5]

Referenties

Flag of Zimbabwe.svg Regional Roads in Zimbabwe Flag of Zimbabwe.svg

R1R2R3R4R5R6R7R8R9