R66 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R66
Begin Demyno-Oleksandrivka (RUS)
Einde Luhansk
Lengte 218 km
Route

Demyno-Oleksandrivka

Troitske

Nyzhnia Duvanka

Svatove

Kreminna

Rubizhne

Severodonetsk

Lysychansk

Hirske

Luhansk

De R66 (Cyrillisch: Р66) is een regionale autoweg (avtoshlyakh) in Oekraïne. De weg vormt een noord-zuidroute door Luhansk Oblast, vanaf de Russische grens bij Demyno-Oleksandrivka via Severodonetsk naar Luhansk. De R66 is 218 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R66 begint in het uiterste noorden van Luhansk Oblast op de grens met Rusland, aan Russische zijde gaat een weg verder naar Urazovo in Belgorod Oblast. De weg voert dan zuidwaarts langs een kleine rivier, parallel aan een heuvelrug naar Svatove, een regionaal knooppunt met de weg N26. Bij Svatove steekt men de rivier over en verloopt de R66 zuidwaarts op de heuvelrug naar Kreminna. Vanaf Kreminna voert de R66 door de verstedelijkte omgeving van de vallei van de rivier de Siverskyi Donets.

De R66 voert kort achter elkaar door een aantal kleine en middelgrote steden, zoals Kreminna, Rubizhne, Severodonetsk en Lysychansk. In dit gebied staat grote industriële complexen. Tussen Severodonetsk en Lysychansk steekt men de rivier de Siverskyi Donets over, waarna de weg hoger in Lysychansk verloopt.

De R66 voert vanaf Lysychansk nog zuidwaarts tot nabij Hirske, om dan naar het oosten af te slaan en door wat dunner bevolkt gebied ten zuiden van de Siverskyi Donets naar de grote stad Luhansk te verlopen. Aan de westkant van Luhansk kruist men de N21, waarna de weg R66 in Luhansk eindigt.

Geschiedenis

Op kaarten van het Amerikaanse leger uit 1954 komt het noordelijk deel van de weg tussen de Russische grens en Svatove voor als een doorgaande, semi-verbeterde onverharde weg. De rest van de route bestond nog niet als een geïntegreerde wegverbinding.[1][2] Er was indertijd maar één brugverbinding over de Siverskyi Donets, tussen Rubizhne en Proletarsk, dat tegenwoordig een noordelijk stadsdeel van Lysychansk is. Deze brugverbinding is onderdeel van wat thans de T-1302 is.

In de jaren '50 werd de stad Severodonetsk gesticht, dit groeide in de jaren '60 uit tot een industriestad rond een grote kunstmestfabriek. De regio groeide uit tot een verstedelijkte conurbatie rond de rivier de Siverskyi Donets en in de jaren '60 werd de weginfrastructuur verbeterd met nieuwe bruggen, waaronder de huidige brug van de R66 over de Siverskyi Donets. Ook werd in die periode de verbinding van Lysychansk naar Luhansk aangelegd, evenals een verbeterde weg van Svatove naar Kreminna, waarmee er meer en meer sprake werd van een doorgaande wegverbinding in de corridor van de huidige R66.

Na Oekraïense onafhankelijkheid was de weg een secundaire verbinding in de Oekraïense wegclassificatie, met het nummer T-1312 tussen de Russische grens en Svatove en de T-1303 tussen Svatove en Luhansk. Volgens kaarten uit die tijd verliep de T-1303 via een zuidelijkere brug tussen Severodonetsk en Lysychansk.[3] Vermoedelijk in 2012 is de wegnummering gewijzigd waarbij de R66 is geïntroduceerd.[4] Het nummer bestond in 2006 nog niet.[5]

Russische invasie van Oekraïne

In mei 2014 werd Severodonetsk ingenomen door pro-Russische militanten, gesteund door eenheden van het Russische leger. De brug over de Siverskyi Donets tussen Severodonetsk en Lysychansk werd toen een contactlijn. In juli 2014 nam het Oekraïense leger Severodonetsk weer in en stond het gebied weer onder Oekraïens civiel bestuur. Een nabijgelegen brug over de Siverskyi Donets werd in 2014 opgeblazen en is in 2016 hersteld,[6] maar de brug van de R66 bleef onbeschadigd.

Op 24 februari 2022 lanceerde Rusland een grootschalige militaire invasie van Oekraïne. De R66 in het noorden van Luhansk Oblast was op dat moment alleen een passeerpunt, maar in de steden Kreminna, Rubizhne, Severodonetsk en Lysychansk werd hevig gevochten. Met name de slag om Severodonetsk was destructief en duurde relatief lang, pas in juli 2022 wist het Russische leger deze stad in bezit te krijgen, waarbij de bruggen over de Siverskyi Donets zijn vernietigd.[7] Kort daarna werd Lysychansk ook ingenomen, vanaf dat moment stond de volledige R66 onder Russische controle.

In september 2022 lanceerde Oekraïne een tegenoffensief in Kharkiv Oblast die in oktober uitbreidde tot in Luhansk Oblast. Een belangrijk speerpunt was de controle over de weg R66, met name tussen Svatove en Kreminna.[8][9]

Referenties

regionale autowegen in Oekraïne