R6 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R6
Begin Chișinău
Einde Bălți
Lengte 125 km
Route

Chișinău

Peresecina

Orhei

Sărătenii Vechi

Ratuş

Sîngerei

Bălți

De R6 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een noord-zuidroute door het centrale deel van het land, vanaf de hoofdstad Chișinău naar Bălți, de tweede stad van het land. De R6 is 125 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R6 vormt een verbinding tussen de hoofdstad Chișinău en de tweede stad Bălți, via Orhei. De R6 verloopt min of meer parallel aan de M5 en begint en eindigt ook op deze weg, die ook tussen beide steden verloopt. Het eerste deel vanuit Chișinău tot Peresecina telt 4 rijstroken, maar is verder niet erg hoogwaardig en voert dwars door bebouwde kommen. Na Peresecina ligt er een stuk met 3 rijstroken over een heuvelrug, waarna een tweede vierstrooks deel tot Orhei volgt. Dit deel kent enkele ongelijkvloerse aansluitingen en een westelijke bypass van Orhei.

Na Orhei kent de R6 een brede rijbaan met nog een 4-strooks deel in de omgeving van Sărătenii Vechi, waar ook een ongelijkvloerse aansluiting op de R14 is. Het traject verder tot de stad Bălți is minder hoogwaardig en voert door bebouwde kommen, alhoewel er bij Sîngerei een zuidelijke rondweg ligt. De stad Bălți kent een oostelijke en noordelijke rondweg die echter niet erg hoogwaardig is.

Geschiedenis

Het nummer R6 was voor 2016 toegekend aan een regionale oost-westroute die ten zuiden van de hoofdstad Chișinău verliep, tussen Suruceni en Sîngera. De huidige route was oorspronkelijk de M2 tussen Chișinău en Orhei en de R14 tussen Orhei en Bălți. Bij de hernummering van 2016 is de R6 bij Chișinău omgenummerd tot de M2 en werd de rest van de route genummerd als de G71, een wegklasse lager.

Het zuidelijk deel van de huidige R6 was voorheen dus onderdeel van een langere noord-zuidroute van Chișinău naar Oekraïne, terwijl de verbinding Chișinău - Bălți via de M14 (thans M5) verliep. De voormalige M2 tussen Chișinău en Peresecina is vermoedelijk al ten tijde van de Sovjetunie naar 4 rijstroken verbreed, grotendeels op een vrij smal profiel met één rijbaan met vier rijstroken, maar delen hadden ook gescheiden rijbanen met 2x2 rijstroken. De rondweg van Orhei en de verbreding ten zuiden van Orhei is in de periode 1984-1987 uitgevoerd.

Na 2010 is significant in de corridor geïnvesteerd. Het bestaande 4-strooks deel tussen Chișinău en Peresecina is in 2013 gerenoveerd en gemoderniseerd, ook verkeersveiliger gemaakt. In 2013-2014 is ook het deel van Peresecina tot Orhei gemoderniseerd. In 2013-2014 is bij Sărătenii Vechi ook een ongelijkvloerse aansluiting en een stukje met 2x2 rijstroken ter hoogte van de kruising met de R14 aangelegd.

De bypass van Sîngerei is al voor 1984 aangelegd. Vanaf 2020 is de R6 in deze omgeving gerenoveerd, deels zeer grondig met herbouw van bruggen. In september 2022 werd de bypass van Sîngerei als gemoderniseerde weg opgeleverd.[1] In november 2022 werd 18 kilometer van de R6 in dit gebied opgeleverd als een gemoderniseerde weg met nieuwe bruggen.[2]

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië