R6 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R6
Begin Chivhu
Einde Nyazura
Lengte 196 km
Route

Chivhu

Nyazura

De R6 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt een oost-westverbinding in het oosten van het land, vanaf Chivhu naar Nyazura. De R6 is 196 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R6 begint in het stadje Chivhu op de R1. Dit is ook de grootste plaats op de route. De weg voert dan oostwaarts over de hooglanden, door agrarisch gebied op circa 900 tot 1.300 meter boven zeeniveau. Er zijn geen abrupte hoogteverschillen. De meeste plaatsen op de route zijn klein. De westelijke helft verloopt zuidoostwaarts, de oostelijke helft noordoostwaarts. De R6 eindigt dan bij Nyazura op de R5.

Geschiedenis

De R6 is relatief laat ontwikkeld, het was niet één van de oorspronkelijke hoofdwegen die ten tijde van Rhodesië is aangelegd. In de jaren '70 bestond wel een onverharde weg op deze corridor.[1] De weg is vermoedelijk kort na onafhankelijkheid in de jaren '80 aangelegd. De weg was ook ongenummerd, bij de hernummering van rond 2010 kreeg de weg echter de hoogste status van regional road met het nummer R6. Het is daarbij ook het laagste nummer dat geen radiale route vanuit Harare is. De weg heeft vermoedelijk een prioriteit gekregen omdat het de kortste route is vanaf Bulawayo, het industriële centrum van Zimbabwe, naar Mutare, de belangrijkste exportroute naar de Mozambikaanse haven van Beira.

Omstreeks 2017 is 17 kilometer ten oosten van Chivhu een tolstation aangelegd.

Referenties

Regional Roads in Zimbabwe

R1R2R3R4R5R6R7R8R9