R78 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R78
Begin Kharkiv
Einde Horokhovatka
Lengte 134 km
Route

Kharkiv

Zmiiv

Solobozhanske

Balakliya

Savyntsi

Vesele

Horokhovatka

De R78 (Cyrillisch: Р78) is een regionale autoweg in Oekraïne. De weg vormt een oost-westroute in het Kharkiv Oblast, vanaf de stad Kharkiv via Zmiiv en Balakliya naar Horokhovatka. De weg is 134 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R78 verloopt min of meer in hetzelfde gebied als de belangrijkere M03 tussen Kharkiv en Izyum. De weg volgt voor een behoorlijk deel de loop van de rivier de Siverskyi Donets. Er liggen vrij veel dorpen aan de route, terwijl de omgeving dunner bevolkt is. De weg is enkelbaans en niet hoogwaardig uitgebouwd, de weg voert door elke dorpskern op de route. Nabij Horokhovatka in het oosten van Kharkiv Oblast eindigt de R78 op de R79.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk een territoriale weg met het nummer T-21-05. In 2012 kreeg de weg het nummer R78.[1]

De weg is in de loop der jaren weinig verbeterd, aangezien de M-03 het doorgaande verkeer in de regio verwerkt. De R78 is vooral van betekenis voor bestemmingsverkeer in de dorpen.

Russische invasie van Oekraïne

In februari 2022 lanceerde Rusland een grootschalige invasie in Oekraïne, waarbij de Russen het oostelijk deel van Kharkiv Oblast bezetten, waaronder het oostelijk deel van de R78, vanaf Balakliya oostwaarts. Als voorzorg werd de brug over de Siverskyi Donets bij Zmiiv opgeblazen. In september 2022 lanceerde Oekraïne een tegenoffensief dat een doorbraak bewerkstelligde bij Balakliya, waarmee het gehele oosten van Kharkiv Oblast werd bevrijd, en de Russische dreiging voor verdere offensieve operaties richting Kharkiv kwam te vervallen. De brug werd op 5 december 2022 hersteld voor lichte motorvoertuigen, met tijdelijke overspanningen over het opgeblazen deel.[2] In oktober 2023 kwam een tijdelijke brug naast de opgeblazen brug gereed die ook geschikt was voor zwaarder verkeerd. Deze tijdelijke brug was gedoneerd door Noorwegen.

Referenties

regionale autowegen in Oekraïne