R8 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R8
Begin Edineţ
Einde Otaci (UA)
Lengte 55 km
Route

Edineţ

Otaci

De R8 is een drum republican in Moldavië. De weg vormt een diagonale route in het noorden van het land, vanaf Edineţ tot de Oekraïense grens bij Otaci. De R8 is 55 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R8 verloopt vanaf de M5 bij het stadje Edineţ tot de grens met Oekraïne in Otaci. De weg is een eenvoudige enkelbaans weg zonder hoogwaardige elementen of rondwegen. De grensovergang met Oekraïne ligt in de bebouwde kom van Otaci, omdat de rivier de Dniester de grens vormt. Aan Oekraïense zijde sluit de M21 aan, die door de grensplaats Mohyliv-Podil's'kyi naar Vinnytsia verloopt.

Geschiedenis

De weg had van oorsprong enige betekenis als grensoverschrijdende verbinding naar Oekraïne, de E583 is ook aan deze route toegekend. De weg had ten tijde van de Sovjetunie niet veel betekenis en heeft ook geen noemenswaardige investeringen gezien. Desondanks was het wel de enige grensbruggen naar Oekraïne, de voormalige M2 had nog een veerdienst over de Dniester. Later is bij Soroca ook een brug gebouwd. Vanaf 2023 is de R8.1 tusen Arionești en Otaci gerenoveerd.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië