R8 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R8
Begin Rutenga
Einde Sango
Lengte 150 km
Route

Rutenga

Boli

Sango

N221

De R8 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt een noord-zuidverbinding in het zuidoosten van het land, vanaf Rutenga tot de grens met Mozambique bij Sango. De route is 150 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R8 is over de volledige afstand een zandweg. De weg begint in het plaatsje Rutenga op de R1 en voert eerst zuidoostwaarts naar het dorp Boli en daarna zuidwaarts naar Sango aan de grens met Mozambique. Dit ligt in een lager gelegen deel van Zimbabwe op 400 tot 500 meter boven zeeniveau. Het landschap is grotendeels bushland dat amper gecultiveerd is. Ondanks dat het een onverharde weg is, is de grensovergang aan Zimbabwaanse zijde wel vrij uitgebreid. Aan Mozambikaanse zijde gaat de N221 verder naar Xai-Xai en Maputo.

Geschiedenis

Deze corridor is van oudsher een route tussen het binnenland van Afrika en de haven van Maputo. In de jaren 1910 is begonnen met de bouw van de Limpopo Railway die het binnenland van zuidelijk Afrika met Maputo verbindt. De officiële ingebruikname volgde echter pas in 1955.

Omstreeks 2010 werd deze corridor aangewezen als een regional road, daarvoor was de weg ongenummerd. De nummering was vanwege de ambitie om een nieuwe verbinding tussen Zimbabwe en Mozambique te realiseren. Het is de kortste route vanaf Bulawayo en Harare naar de haven van Maputo in Mozambique.

In november 2018 werd gemeld dat het verharden van de weg was begonnen.[1] De werkzaamheden werden ook gezien in het kader van de bouw van een nieuwe diepzeehaven in Xai-Xai.[2]

Referenties

Regional Roads in Zimbabwe

R1R2R3R4R5R6R7R8R9