R99 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R99
Begin Grodno / Pahraničny (PL)
Einde Baranovichi
Lengte 217 km
Route

Pahraničny


Grodno

Aliekšycy

Vialikaja Bierastavica

Pahraničny

Vawkavysk

Zelva

Slonim

Tartaki

Baranovichi

De R99 (Cyrillisch: Р99) is een republikeinse weg in Belarus. De weg heeft een opvallende route, en bestaat zowel uit een noord-zuid als oost-westdeel, plus een aftakking naar de grens met Polen. Het noord-zuiddeel loopt vanaf Grodno naar Pahraničny, waar de zijtak uit Polen op aansluit, waarna de weg een oost-westroute vormt tot aan Baranovichi. De R99 is daarmee 217 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R99 begint in de grotere stad Grodno, niet ver van de Poolse grens. De weg voert zuidwaarts de stad uit en kruist de M6 ongelijkvloers. De weg voert dan ongeveer 60 kilometer zuidwaarts, parallel aan de grens met Polen, door een gebied met veel weilanden. Bij enkele dorpen zijn rondwegen voorhanden. Bij Pahraničny sluit de zijtak vanuit Polen aan, de Poolse grens ligt slechts 6 kilometer verderop, de DK65 uit Białystok sluit er op aan.

Vervolgens slaat de R99 af naar het oosten. De weg voert dan door de stad Vawkavysk, de grootste stad halverwege de route. De weg voert verder oostwaarts en is een redelijk snelle route. Rond de stad Slonim ligt een zuidelijke rondweg, waar men ook de M11 kruist. De weg voert daarna door dichtbebost gebied en kent een dubbelnummering met de R2, parallel aan de M1. De R99 eindigt dan in de stad Baranovichi.

Geschiedenis

De R99 heeft enig belang voor doorgaand verkeer, alhoewel weinig verkeer de gehele route van Grodno tot Baranovichi via de R99 zal afleggen vanwege de haak die de weg maakt via Pahraničny. Delen van de route zijn opgewaardeerd, zoals een incidentele ongelijkvloerse kruising, enkele rondwegen en deels een optimaler tracé met weinig bochten. Men moet echter wel door de stad Vawkavysk. De rondweg bij Pahraničny is al voor 2005 aangelegd. Ook heeft het nabijgelegen Vialikaja Bierastavica een rondweg. De ongelijkvloerse kruising met de M6 ten zuiden van Grodno is in 2005 aangelegd, toen de M6 rond Grodno werd omgelegd.

De grensovergang met Polen was al één van de grotere tussen beide landen, vanwege de nabijheid van de grotere Poolse stad Białystok. De grensovergang is aan Wit-Russische zijde circa 2006 nog verder uitgebreid, en is groter dan de grensovergang aan Poolse zijde. Voor de grens staan soms kilometers lange rijen vrachtwagens, met name aan de Poolse kant.

Referenties


republikeinse wegen in Belarus