R9 (Zimbabwe)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R9
Begin Beitbridge
Einde Victoria Falls
Lengte 756 km
Route

Beitbridge

Mbalabala

Bulawayo

Lupane

Victoria Falls

T1

De R9 is een regional road in Zimbabwe. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van Zimbabwe, vanaf Beitbridge via Bulawayo naar de grens met Zambia bij Victoria Falls. Het is de langste genummerde weg van Zimbabwe met een lengte van 756 kilometer.

Routebeschrijving

De iconische Victoria Falls op de grens met Zambia.

De R9 begint in Beitbridge, de grensstad aan de grens met Zuid-Afrika. De weg begint vlak voor de grens op de R1, die door loopt naar de grens. De R9 volgt dan een noordelijke tot noordwestelijke richting en voert door zanderige bushland, het land is hier weinig gecultiveerd en deels woestijnachtig, de uitlopers van de Kalahari Desert. De R9 is een modern ontworpen weg, die wanneer de onderhoudstoestand dat toe laat, geschikt is voor hoge rijsnelheden. Er liggen weinig plaatsen direct op de route tot aan de grotere stad Bulawayo.

Het terrein stijgt in eerste instantie geleidelijk van 500 naar 1.000 meter boven zeeniveau, maar ten zuiden van Bulawayo wordt het gebied wat ruiger met rotsformaties en bergruggen die wat boven het plateau uitstijgen. De R9 is tot in het centrum van Bulawayo een enkelbaans weg. In het centrum kruist men ook de R2. Bulawayo is het industriële centrum van Zimbabwe en is ook met afstand de grootste stad op de route van de R9.

Doorgaand verkeer kan via de ringweg van Bulawayo rijden. Deze voert door de buitenwijken en telt deels 2x2 rijstroken. Na Bulawayo voert de R9 weer door dunbevolkt bushland en buigt geleidelijk naar het noordwesten, later vrijwel het westen af. De weg is de primaire ontsluiting van het westen van Zimbabwe. Landbouwvalleien rond rivieren wisselen zich af met zanderige savanne. De weg kent in eerst instantie bijna geen hoogteverschillen, maar westelijker rond Hwange zijn wat lage bergen en abruptere hoogteverschillen. Daarna volgt weer een vlakker traject tot Victoria Falls.

De R9 voert direct langs de iconische Victoria Falls van de Zambezi op de grens met Zambia. De R9 steekt de kloof en grens over via de Victoria Falls Bridge, een iconische boogbrug. Aan Zambiaanse zijde gaat de T1 verder naar Lusaka.

Geschiedenis

De weg was in de koloniale tijd één van de belangrijkste verbindingen in zuidelijk Afrika. De brug bij de Victoria Falls was oorspronkelijk bedacht als spoorverbinding en is tussen 1904 en 1905 aangelegd. Het was het idee van Cecil Rhodes, die de naamgever van Rhodesia was. Het was een onderdeel van de geplande spoorlijn van Cairo naar Cape Town. De stalen boogbrug is 198 meter lang met een overspanning van 156,5 meter en 128 meter hoog. Het was in die tijd één van de grootste bruggen in Afrika.

De weg zelf is in de jaren '50-60 al uitgebouwd tot een moderne verharde weg.[1] De weg was ten tijde van Rhodesië genummerd als de A6 tussen Beitbridge en Bulawayo en de A8 tussen Bulawayo en Victoria Falls. Omstreeks 2010 is de nummering gewijzigd en werd de weg als de R9 genummerd, de langste weg in het Zimbabwaanse nummeringsyssteem.

In de jaren '70 werd het deel tussen Bulawayo en Victoria Falls aangewezen als onderdeel van de Trans-Africa Highway 4. Het was destijds één van de beste segmenten van deze route.

In 2021 werd gemeld dat de weg tussen Bulawayo en Victoria Falls in slechte staat verkeert.[2] Vanaf 2021 werden plannen uitgewerkt om de R9 op te waarderen of moderniseren.[3]

Referenties

Regional Roads in Zimbabwe

R1R2R3R4R5R6R7R8R9