RB02 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB02
Begin Dushanbe
Einde Besh-Tepa (UZ)
Lengte 63 km
Route

Dushanbe

Tursunzoda

De RB02 (Cyrillisch: РБ02) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Dushanbe tot de grens met Uzbekistan nabij Besh-Tepa. De RB2 is 63 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RB02 begint in de hoofdstad Dushanbe op een ongelijkvloerse aansluiting met de RB01, op de brug over de rivier de Varzob. De weg vormt dan een relatief goed uitgebouwde stadsweg met 2x3 rijstroken en enkele flyovers over kruispunten. De weg vormt buiten Dushanbe een weg met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruispunten door de brede agrarische vallei op 800 meter boven zeeniveau. Er liggen een groot aantal dorpen in de vallei, waarvan sommige aan elkaar vastgegroeid zijn. De weg telt 2x2 rijstroken tot Tursunzoda, waar de weg ook een enkelbaans bypass heeft. Niet ver daarna volgt de grens met Uzbekistan. Aan Uzbeekse zijde gaat de M41 verder naar Termez.

Geschiedenis

Sovjetunie

De weg was ten tijde van de Sovjetunie onderdeel van de M41, die een kronkelige route door de bergen vormde van Bishkek via Osh, Khorog en Dushanbe naar Termez. Met een lengte van 2.100 kilometer was dit de langste M-weg van de Sovjetunie die geheel in Centraal-Azië lag. Na 1991 kwam de weg in drie landen te liggen. Het deel in Tadzjikistan is in 2015 omgenummerd naar diverse routes, het westelijk deel tussen Dushanbe en de grens met Uzbekistan werd de RB02.

Bij de stad Tursunzoda staat langs de RB02 de Tajik Aluminium Company, de grootste aluminiumfabriek van Centraal-Azië en het voornaamste industriële complex van Tadzjikistan. Het complex werd tussen 1972 en 1975 aangelegd, vermoedelijk is in die tijd ook de bypass van Tursunzoda aangelegd, want de fabriek wordt ontsloten via de bypass.

Recente geschiedenis

De RB02 heeft het langste stuk weg met 2x2 rijstroken in Tadzjikistan, een 50 kilometer lang traject tussen Dushanbe en Tursunzoda. Het traject buiten Dushanbe is in de periode 2011-2016 naar 2x2 rijstroken verbreed over het bestaande tracé. Dit voert nog steeds door bebouwde kommen.

In 2013 is de grensovergang met Uzbekistan gemoderniseerd. In 2016 is een grote truck stop aangelegd vlak voor de grensovergang.

In het grid van westelijk Dushanbe had de RB02 oorspronkelijk drie grote verkeerspleinen. In 2018 opende een flyover op het verkeersplein met Bobojon Ghafurov Avenue. Op 10 juli 2020 opende een flyover op het verkeersplein met Abuali Ibn Sino Avenue.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Tadzjikistan