RB06 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB06
Begin Khorog
Einde Tuzkul'
Lengte 315 km
Route

Khorog

Ishkoshim

De RB06 (Cyrillisch: РБ06) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een oost-westroute in Gorno-Badakshan, vanaf Khorog langs de Wakhan Corridor naar een kruising bij het meer Tuzkul'. De weg is grotendeels onverhard en 315 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RB06 langs de Wakhan Corridor.

De RB06 begint in Khorog, de voornaamste plaats op de route. Khorog ligt op de samenvloeiing van de rivieren Panj en Gunt, men kruist hier ook de RB04. De weg volgt dan de canyon van de rivier de Panj in zuidelijke richting. De Panj vormt tevens de grens met Afghanistan. De weg begint op 2.100 meter hoogte en voert door ruig berglandschap, met aan weerszijden hoge bergen met toppen tot 5.000 meter, deels zelfs 6.000 meter. De weg is een slecht uitgebouwde gravelweg. Er liggen slechts een aantal kleine gehuchten op de route, de vallei van de Panj is maar beperkt geschikt voor landbouw.

Na het dorp Ishkoshim buigt de weg naar het oosten af, nog steeds de rivier de Panj volgend. De Panj vormt hier de noordelijke begrenzing van de beruchte Afghaanse Wakhan Corridor, één van de meest ontoegankelijke gebieden ter wereld. Naar het zuiden heeft men uitzicht op de machtige Hindu Kush, met een hele serie bergtoppen van rond 7.000 meter hoogte. De weg stijgt slechts geleidelijk, in de Wakhan Corridor is de Panj zelfs breder dan verder stroomafwaarts. Aan het einde van het deel dat de Wakhan Corridor volgt is de RB06 gestegen naar 2.700 meter boven zeeniveau.

De weg buigt dan naar het noordoosten af, weg van de rivier de Panj. Dit deel is een stuk steiler en stijgt met de woeste rivier de Pamir. Bij het gehucht Khargush verlaat de RB06 de route langs de Afghaanse grens. De weg ligt hier op 3.900 meter hoogte. De weg stijgt hier naar de 4.344 meter hoge Khargush Pass, die relatief eenvoudig te berijden is. De weg voert hier door een verlaten hooglandwoestijn, met bergketens rondom. De weg daalt hier iets af naar 3.900 meter hoogte. De RB06 eindigt vervolgens weer op de RB04 ten zuiden van het meer Tuzkul', ongeveer halverwege Khorog en Murghab.

Geschiedenis

De RB06 in de buurt van de Khargush Pass.

De Wakhan Corridor ontstond in 1893 als een Afghaanse bufferzone tussen de Britten en de Russen. De Wakhan Corridor is één van de meest ontoegankelijke gebieden ter wereld, feitelijk is reizen over land alleen mogelijk langs de rivieren Panj en Pamir, waarbij de RB06 de enige doorgaande weg is.

De RB06 had ten tijde van de Sovjetunie enig belang tijdens de invasie in Afghanistan omdat vanaf de weg een groot deel van de Wakhan Corridor bekeken kon worden. De weg had minder betekenis dan de M-41 (Pamir Highway, thans RB04), die een kortere oost-westroute vormde.

De huidige weg is grotendeels in de jaren '60 aangelegd om afgelegen dorpen te verbinden en een strategische route langs de grens met Afghanistan te realiseren. De weg had meer militair dan praktisch belang. De Wakhan Corridor ligt dermate geïsoleerd van de rest van Afghanistan dat het geen onderdeel was van de Afghaanse oorlogen die er vanaf de jaren '70 woedden.

Na 1991 kwam de weg in Tadzjikistan te liggen. De RB04 over de hoogvlakte is een veel snellere en verharde weg door Gorno-Badakshan, waardoor de RB06 vooral door de grenspolitie en avonturiers wordt bereden. De weg is nagenoeg volledig een gravelweg. In 1999 werd de weg aangewezen als een Europese weg, de E009.

Referenties


Hoofdwegen in Tadzjikistan