RB08 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB08
Begin Gulistan
Einde Panj
Lengte 85 km
Route

Gulistan

Samonchi

Parkhar

Panj

De RB08 (Cyrillisch: РБ08) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuiden van het land, vanaf Gulistan naar Panj. De RB08 is 85 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RB08 begint in het plaatsje Gulistan op een kruising met de RB04 en voert vervolgens zuidwaarts door een vrij vlak agrarisch gebied met veel dorpen. De weg ligt op circa 500 meter boven zeeniveau en verloopt in de vallei van de grote rivier de Panj, die de grens met Afghanistan vormt. De weg snijdt de een bocht van de vallei af door over een laag gebergte te gaan. De weg bereikt hier circa 800 meter boven zeeniveau. Het laatste deel voert westwaarts en eindigt in het stadje Panj, gelegen aan de Afghaanse grens.

Geschiedenis

De RB08 is vooral van betekenis voor de agrarische sector, het is de voornaamste geasfalteerde weg in de vallei van de rivier de Panj in dit deel van Tadzjikistan. Ten tijde van de Sovjetunie vormde de weg het zuidelijk deel van de A-385, die van Vahdat naar Panj verliep en in 2015 werd omgenummerd naar de RB04 en RB08. Onduidelijk is wat de status is van de weg tussen Gissar en Panj, deze was in 2003 nog een onverharde zandweg. Op dit punt snijdt de weg de bocht van de rivier de Panj af.

Referenties


Hoofdwegen in Tadzjikistan