RB11 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB11.svg
RB11 TJ map.png
RB11
Begin Bokhtar
Einde Panj-e Payon (AFG)
Lengte 83 km
Route

Centrum.svg Bokhtar

Centrum.svg Kolkhozabad

Centrum.svg Voroshilovabad

Centrum.svg Dusti

Centrum.svg Panj-e Payon

De RB11 (Cyrillisch: РБ11) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuiden van het land, vanaf Bokhtar (Qurgonteppa) tot de grens met Afghanistan bij Panj-e Payon. De weg is 83 kilometer lang.

Routebeschrijving

De RB11 begint in Bokhtar, voorheen bekend als Qurgonteppa, één van de grotere steden van Tadzjikistan. De stad heeft als enige Tadzjiekse stad een volledige ringweg. De weg voert in zuidelijke richting de stad uit en voert daarna door een weidse en vlakke vallei, die betrekkelijk dichtbevolkt is vanwege de vele aanwezige landbouw. De weg is geasfalteerd en voert via diverse kleinere plaatsen zuidwaarts. Het zuidelijkste deel van de weg voert een kort stuk door woestijngebied. Men bereikt dan de grens met Afghanistan, waar een brug over de rivier de Panj ligt. Aan Afghaanse zijde gaat een weg verder naar Kunduz.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was dit een secundaire weg, maar de route was wel van belang tijdens de Sovjet-Afghaanse oorlog van 1979-1989 voor de aanvoer van troepen. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 kreeg Tadzjikistan de weg in het beheer, die het echter niet significant heeft opgewaardeerd, ondanks dat de weg wel enig belang heeft voor de landbouw en een vrij dichtbevolkte streek ontsluit.

Na de val van de Taliban in Afghanistan nam de handel met dat land toe, waarna het U.S. Army Corps of Engineers voor $ 40 miljoen een 672 meter lange brug over de Panj van Tadzjikistan naar Afghanistan heeft aangelegd. De brug opende op 26 augustus 2007 voor het verkeer.[1] Het was de derde brug tussen Tadzjikistan en Afghanistan en de eerste die geschikt was voor zwaar vrachtverkeer. De brug geeft direct toegang naar de Afghaanse stad Kunduz dat 60 kilometer ten zuiden van de brug ligt.

Omstreeks 2015 heeft Tadzjikistan een eigen wegnummering ingevoerd, waarbij de weg van Bokhtar (Qurgonteppa) naar de Afghaanse grens het nummer RB11 kreeg. Het is opvallend dat het niet aansluit op andere RB-routes, wel verloopt de RB09 parallel aan de RB11 en de verbinding tussen beide wegen naar de stad Bokhtar wordt gevormd door de RJ058, die een lagere status heeft, maar wel een dubbelbaans weg is sinds 2020.

Referenties

Hoofdwegen in Tadzjikistan

RB01.svg RB02.svg RB03.svg RB04.svg RB05.svg RB06.svg RB07.svg RB08.svg RB09.svg RB10.svg RB11.svg RB12.svg RB13.svg RB14.svg RB15.svg RB16.svg RB17.svg RB19.svg