RB03 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RB3 (Tadzjikistan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB03
Begin Nurobod
Einde Kalaikhum
Lengte 132 km
Route

Nurobod

Kalaikhum

De RB03 (Cyrillisch: РБ03) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van het land, vanaf Nurobod tot Kalaikhum. De RB03 is 132 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het eindpunt van de RB03 in Kalaikhum.

De RB03 verbindt de vallei van de rivier de Kyzylsu in het centrale deel van Tadzjikistan met de vallei van de Panj aan de grens met Afghanistan. De weg voert daarbij over de 3.258 meter hoge Khaburabot Pass. De weg voert door spectaculair berglandschap met diepe canyons en hoge bergen met toppen tot 4.700 meter. De weg is smal en onverhard, grotendeels ook slecht berijdbaar. Notoir zijn de steile afgronden en steenslag op grote delen van het traject. De weg verloopt vanaf een kruising met de RB07 bij Nurobod naar een kruising met de RB4 in Kalaikhum. Onderweg liggen slechts een paar kleine dorpen. De weg is ongeschikt voor zwaar verkeer.

Geschiedenis

Eén van de weinige geasfalteerde delen van de weg.

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de M41 genummerd, ook wel bekend als de Pamir Highway. Deze route verliep vanaf Bishkek via Osh, maakte een route door de Pamir Mountains in het oosten van Tadzjikistan en verliep daarna via Dushanbe naar Termez. Deze weg is vanwege het extreme landschap en klimaat in de bergen nooit ontwikkeld geraakt als moderne hoofdweg, de M41 was één van de weinige Sovjet-magistrales die nooit geasfalteerd is geweest in dit gebied. De weg is zeer eenvoudig en ongeschikt voor snelverkeer of zwaar vrachtverkeer. Na de val van de Sovjetunie ontbrak het Tadzjikistan aan financiële middelen om deze weg te moderniseren.

Ondanks dat de RB3 een slecht berijdbare gravelweg is, is het wel slechts één van twee toegangswegen naar de autonome regio Gorno-Badakhshan. Tussen 1992 en 1997 woedde hier een burgeroorlog, waardoor de ontwikkeling van Gorno-Badakhshan weinig voortgang had.

Referenties


Hoofdwegen in Tadzjikistan