RB05 (Tadzjikistan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RB5 (Tadzjikistan))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RB05
Begin Murghab
Einde Kyzylart (KGZ)
Lengte 185 km
Route

Murghab

Ak-Baital Pass (4655 m)

Kyzylart Pass (4282 m)

De RB05 (Cyrillisch: РБ05) is een hoofdweg in Tadzjikistan. De weg vormt een noord-zuidroute in de autonome regio Gorno-Badakshan, vanaf Murghab over de Ak-Baital Pass tot aan de grensovergang Kyzylart met Kyrgyzstan. De RB05 is 185 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het beginpunt van de RB05 in Murghab.

De RB05 begint in Murghab op een kruising met de RB04. Murghab is de grootste plaats in het oosten van Gorno-Badakshan en ligt op 3.650 meter hoogte. Het landschap bestaat hier uit grote kale valleien met hoge bergketens. Afgezien van enkele gehuchten liggen er geen echte plaatsen op de route, men kruist ook geen andere belangrijke wegen. De weg voert door een woest berglandschap van hooggebergte. Naar het westen liggen bergen met toppen tussen 5.500 en 6.000 meter.

Ongeveer halverwege de route voert de weg over de 4.655 meter hoge Ak-Baital Pass, het hoogste punt van de RB5 en de hoogste doorgaande weg in Tadzjikistan. De RB05 voert verder parallel aan de grens met China en langs het Lake Karakul, een groot meer dan op 3.900 meter hoogte ligt. De grensovergang Kyzylart met Kyrgyzstan ligt op 4.282 meter boven zeeniveau. Aan Kirgizische zijde gaat de EM-07 verder naar Sary-Tash.

Geschiedenis

De RB05 als gravelweg over de Ak-Baital Pass.

Ten tijde van de Sovjetunie was dit een onderdeel van de beroemde Pamir Highway, die vanaf de jaren '80 als de M-41 genummerd was. Deze route verliep vanaf Bishkek via Osh en Dushanbe naar Termez, daarmee een route door de Pamir Mountains vormend. De Ak-Baital Pass is het hoogste punt van de weg.

Er is verder weinig over de geschiedenis van de weg bekend, de weg is in de jaren 1930 opgewaardeerd naar een berijdbare weg. Het deel over de hoogvlakte is geasfalteerd, maar de hogere delen, vooral boven de 4.000 meter, zijn veelal een gravelweg, dit geldt zowel voor het traject rond de Ak-Baital Pass als op de Kirgizische grens. Na de val van de Sovjetunie kwam de weg in 1991 in het beheer van Tadzjikistan. De weg werd weinig opgewaardeerd vanwege de burgeroorlog die van 1992 tot 1997 vooral in Gorno-Badakshan woedde. In 2015 werd de M-41 omgenummerd tot de RB05.

Referenties


Hoofdwegen in Tadzjikistan