Route Centre-Europe Atlantique

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RCEA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De routes van de RCEA.

De Route Centre-Europe Atlantique (RCEA) is een combinatie van oost-westverbindingen in het midden van Frankrijk. De RCEA verbindt Centraal-Europa​ met de Atlantische kust. Het concept bestaat uit bestaande autoroutes, voies expresses en op te waarderen verbindingen.

Geschiedenis

Traditioneel was Midden-Frankrijk slecht voorzien van oost-westverbindingen. Het hoofdwegennet van Frankrijk is geen grid maar van radiaal karakter, met noord-zuidroutes tussen de grote steden, met name naar Paris, Lyon, Marseille en Toulouse. Oost-westverbindingen kwamen in Midden-Frankrijk pas laat, zoals de A85 en A89. Na 2000 zijn diverse routes opgewaardeerd, maar dit gebeurt gefragmenteerd. Met name de centrale en westelijke delen van de RCEA bestaan voornamelijk uit voies expresses.

Routes

Centraal

Het centrale deel van de route verloopt vanaf La Souterraine (ten noorden van Limoges) naar Paray-le-Monial (ten noordwesten van Lyon) en bestaat uit de N145, A71, A79 en N79, met het overkoepelende nummer E62. De route is grotendeels een voie express of autoroute.

Westelijke aftakkingen

Westelijk van La Souterraine splitst de RCEA in diverse routes naar grote steden aan de Franse westkust. Een noordelijke tak verloopt via Poitiers naar Nantes via de N149 en N249, een middelste naar La Rochelle via de N141 en een zuidelijke naar Bordeaux via de N10. Diverse trajecten van deze aftakkingen zijn nog niet opgewaardeerd.

Oostelijke aftakkingen

Oostelijk van Paray-le-Monial splitst de RCEA in een aantal aftakkingen. De belangrijkste is de noordelijke en zuidelijke tak, naar respectievelijk Besançon - Mulhouse (via de N70 en N80) en Mâcon - Tunnel du Mont-Blanc (via de N79 en A40). De zuidelijke tak heeft weer een aftakking naar Genève in Zwitserland.

Afritnummering

De RCEA heeft afritnummering, die op de verschillende routes nationales overgaat. De afritnummering loopt van oost naar west op, alhoewel bij sommige routes nationales de kilometrage in de tegengestelde richting oploopt.

Referenties