Rio Grande Valley

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf RGV)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rio Grande Valley.

De Regio Grande Valley (RGV), ook wel de Lower Rio Grande Valley, is een verstedelijkte regio in de Amerikaanse staat Texas. Het is een stedelijk gebied in South Texas, langs de Rio Grande die de grens met Mexico vormt. Het stedelijk gebied bestaat uit 4 counties die tezamen 1.399.000 inwoners tellen (2022).

Inleiding

stad inwonertal
Brownsville 189.000
McAllen 145.000
Edinburg 104.000
Mission 87.000
Pharr 80.000
Harlingen 72.000

De Rio Grande Valley is eigenlijk geen vallei, het staat van oudsher synoniem voor de uiterwaarden van de Rio Grande. Vanwege irrigatie stroomopwaarts is de waterafvoer van de Rio Grande vaak gering. De rivier vormt de grens met Mexico. De term Rio Grande Valley wordt doorgaans gebruikt om alleen het Amerikaanse deel van het stedelijk gebied aan te duiden. Dit bestaat uit Starr County, Hidalgo County, Cameron County en Willacy County. Aan de Mexicaanse kant ligt de staat Tamaulipas met de grote steden Reynosa en Matamoros.

De steden van de Rio Grande Valley liggen landinwaarts, op enige afstand van de Golf van Mexico, alhoewel de kust niet ver weg is. De primaire steden in dit deel van Texas zijn Brownsville, Harlingen, McAllen en Pharr. Hidalgo County heeft het grootste inwonertal en groeit ook het snelst.

De regio Rio Grande Valley groeit met name sinds de jaren '70 snel. Dit is voornamelijk een gevolg van (illegale) immigratie uit Latijns-Amerika. In sommige counties en plaatsen is meer dan 90% van de bevolking een 'hispanic'. De Rio Grande Valley is het armste deel van de Verenigde Staten, met lage inkomens. Het gemiddelde inkomen per huishouden ligt op ongeveer de helft van de rest van Texas. Daarentegen zijn de kosten voor levensonderhoud zijn ook de laagste van Texas. De groei vindt vooral plaats in het buitengebied, de steden zelf groeien niet zo snel.

Wegennet

Freeways

Van oudsher heeft de regio drie freeways, de US 77, US 83 en US 281. Kenmerkend is dat de Rio Grande Valley niet per snelweg met de rest van het Amerikaanse snelwegennet is verbonden. De US 77 en US 281 verlopen parallel aan elkaar naar Corpus Christi en San Antonio.

De US Highways zijn sinds 2013 genummerd als Interstate Highways. De US 83 is genummerd als de Interstate 2, die de voornaamste verbinding tussen de steden van de Rio Grande Valley vormt. De Interstate 69E verloopt via de US 77. Alhoewel de US 77 en US 83 tussen Harlingen en Brownsville met elkaar zijn dubbelgenummerd, is dit deel alleen als de I-69E genummerd. Tevens is de Interstate 69C toegekend aan de US 281 in Pharr. Dit was de eerste Interstate Highway die een 'C' als suffix heeft.

De FM 396 is een korte freeway tussen Mission en de grens met Mexico ten westen van Reynosa.

Er zijn twee grote knooppunten in de Rio Grande Valley, uiteraard uitgevoerd als stack. Dit is het knooppunt tussen de I-2 en I-69C in Pharr en het knooppunt tussen de I-2 en I-69E in Harlingen. Het knooppunt tussen de I-69E en SH 550 ten noorden van Brownsville is alleen een splitsing.

Tolwegen

De snelwegen van de Rio Grande Valley zijn over het algemeen tolvrij, echter de State Highway 550 (I-169) rond Brownsville is een tolweg. Hier is in 2015 een Interstate-nummer voor toegekend. De SH 550 verbindt I-69E met de diepzeehaven van Brownsville. Daarnaast moet er op de bruggen naar Mexico tol betaald worden.

In het westen van de regio is een regional mobility authority, de HCRMA.[1] In het oosten gaat het om de CCRMA.[2]

Grensovergangen

Er is geen directe snelweggrensovergang tussen Texas en Mexico. De voornaamste grensovergangen zijn de US 77-CF-101 in Brownsville en de US 281-CF-40 in McAllen.

Daarnaast zijn er diverse secundaire grensovergangen, of grensovergangen alleen voor vrachtverkeer. De dichtheid van grensovergangen in de Rio Grande Valley is de hoogste van de gehele Amerikaans-Mexicaanse grens.

Toekomst

Er is een netwerk van nieuwe tolwegen gepland in de Rio Grande Valley. De belangrijkste zijn de SH 68 en de SH 365. Ook wordt de South Padre Island 2nd Access gepland als 12 kilometer lange brug, de langste van Texas.

Verkeersintensiteiten

De snelwegen van de Rio Grande Valley worden intensief bereden. Het drukste punt is de I-2 in McAllen met in 2012 146.000 voertuigen per dag. De I-2 telt door McAllen en Pharr grotendeels meer dan 100.000 voertuigen per dag. De I-69E is wat minder druk omdat deze regio minder dichtbevolkt is. In Harlingen rijden maximaal 84.000 voertuigen en in Brownsville maximaal 78.000 voretuigen.

Referenties